Ето как гадателката на Силвио Берлускони Теодора Стефанова анализира предизборната ситуация в Пловдив, цитирана от "Марица": 

27 октомври е дата, която вещае ново начало ​- показва го сборът от двете цифри, който е 9.  И двете дати - и 27 октомври, и тази на балотажа 3 ноември, са кармични, съдбоносни. Те ще определят лидерите, които ще управляват  българските градове и села за 4 години.

Местните избори през тази година ще бъдат съпътствани с напрежение, скандали, размяна на обвинения между конкурентните кандидати.

В Пловдив на балотаж отиват Здравко Димитров и Славчо Атанасов, не вярвам, че градът ще избере кмет още на първи тур. Струва ми се по-вероятно именно цифрата 43 да е тази, която ще даде финален избор. 

 А новият кмет на Пловдив най-вероятно ще е Здравко Димитров.

Славчо Атанасов вече е бил кмет - опита се да направи доста неща, но други не се случиха. 

И сега хората залагат на  промяна, затова повечето шансове са на страната на Здравко Димитров. Освен подкрепата на ГЕРБ, той разполага със силна програма, много млади  хора застават зад него. 

И Славчо Атанасов има свои почитатели, неслучайно на предишните избори той загуби от Иван Тотев с много малка разлика. Вероятно и на тези избори разликата между Димитров и Атанасов няма да е голяма.


Дори е възможно в определен момент Славчо Атанасов да изпревари, ала в крайна сметка ще се стигне до балотаж, който по-вероятно ще бъде спечелен от Здравко Димитров.

Той изглежда по-печеливш и актуален кандидат. Неговата карма сочи ново начало, докато Атанасов вече е започнал това начало, бил е кмет един мандат.

При него има нещо недовършено, неща, които е започнал по време на кметския си мандат, които иска да довърши, само че с нови хора.  Със сърце и душа Атанасов милее за града. Ала все пак много хора ще заложат на Здравко Димитров като на нова фигура за кметския стол, със здрава ръка, с хъс за работа, с харизма.

И двамата са много важни за града според кармата им, затова и този, който изгуби, ще трябва да продължи под някаква форма да работи за Пловдив. 

Двамата са най-сериозните  участници в битката за кметския стол. Димитров не само има подкрепата на ГЕРБ, но разполага и с голям управленски опит като досегашен областен управител на Пловдив.

До последния момент обаче силите ще бъдат изравнени. Ще има дори момент, в който Славчо Атанасов ще изпревари Здравко Димитров. И след това изведнъж ще се случи обрат. Като че ли такава е кармата на Атанасов, да губи в последния момент с много малка разлика. 

Не бива да бъде отписван и досегашният кмет Иван Тотев - за него има отредена роля, ще продължи с политическата си кариера.

Сред  другите кандидат-кметове на Пловдив прави впечатление напливът на адвокати. Доста сериозна подкрепа на избирателите ще спечели Дани Каназирева от Съюз за Пловдив.   Доста хора ще застанат и зад олимпийския шампион Николай Бухалов от коалиция Кауза за Пловдив с фаталния номер 13. Твърде вероятно е той да се нареди  веднага след двамата фаворити.  

Представителят на БСП Николай Радев досега не се е изявявал, вероятно разчита да се превърне в разпознаваема фигура.