Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е добавила нови 100 хиляди избиратели към гласовете си, получени на парламентарните избори на 4 април, съобщава БНР.Допълнителните гласове са от ядрата на ГЕРБ-СДС и БСП, както и негласували или избрали възможността „Не подкрепям никого“. Това съобщиха от социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“, партньор на БНР в деня на вота.

70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, общо 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ на 4 април (или над 60 хиляди), 6% от гласувалите за ИТН днес, през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% - за БСП.

ГЕРБ губи около 200 хиляди гласа спрямо 4 април. Много сериозна част очевидно на 11 юли не гласуваха – може би около 150 хиляди. От тези, които са казали, че на 4-ти април са гласували за ГЕРБ, и гласуваха и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% сега са гласували за ИТН (или над 30 хиляди души), а 3% за ДБ (близо 20 хиляди души).

На свой ред БСП губи над 100 хиляди гласа в сравнение с вота през април. Една част не са отишли да гласуват на 11 юли. От тези, които са гласували на изборите  сега и твърдят, че са гласували за БСП през април, през юли 84% са преповторили вота.
 


6% или около 30 хиляди от гласувалите за БСП преди 2 месеца този път са решили да подадат гласа си за „Има такъв народ“. Останалите гласове на избралите БСП на миналите избори са разпръснати към различни формации, като ако въобще има някакви натрупвания, те са най-вече към „Изправи се! Мутри вън!“ и Ляв съюз за чиста и свята република“.

Гласовете за „Демократична България“ на 11 юли дойдоха главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за ДБ (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ има също сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 хиляди гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 хиляди души), 5% - за ИТН.

Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.

За ниската активност роля вероятно играе и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.