Етнически конфликти, подобни на тези с албанското общество на Балканите, може да се зародят и у нас. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012 г., цитиран от "Фокус".
По думите му, идеите за преразпределение на Балканите трябва да се гледат внимателно от разузнавателните служби. Албанският етнически фактор е основен катализатор на конфликти, добави той.

„Виталността и жизнеността на албанския национален фактор е нещо, за което говоря отдавна. Тази виталност и жизненост му дава основание да претендира за свое жизнено пространство. Това е нещото, което трудно се възприема от европейския модел на развитие и нещото, което ги тласка към самообособяване.
Разговаряли сме за честите срещи на кметовете на големите общини от териториите, населени с албанци в Косово, Черна гора и в Македония и от самата Албания. Говорили сме и за самата роля, която играе албанското ръководство и частност на министър-председателя на Албания Еди Рама, който е ментор на ръководителите на албанските общини. Ето това е нещото, което следва да се наблюдава с особено внимание занапред и да бъде предмет на анализ и на европейските структури“, обясни той.

Ген. Кирчо Киров добави, че териториалният въпрос на Балканите ще има развитие, като най-мрачният сценарий е промяна на границите, което неизменно ще бъде съпроводено от кръвопролитни събития.