Бюджетът за отбрана през 2020 година е един от най-добрите. Това каза ген. Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, цитиран от "Фокус". 

„За първи път се преодолява психологическата граница и имаме бюджет от над 2 млрд. лева и той е два пъти по-висок от този, който имахме преди 6 години.

Спазва се изискването за нарастване на разходите за отбрана и има абсолютно точни цифри – 1,61% от нарасналия ни БВП, което дава възможност на хората от Министерството на отбраната и на ръководния състав да планира точно и ясно, да знае какво да преследва като свои цели в бъдеще“, обясни той.

Според ген. Константин Попов е нормално опозицията да критикува бюджета за отбрана. „ Отбраната е приоритет на правителството и се надявам този бюджет да бъде приет от Народното събрание“, допълни ген. Попов.

По думите му държавата полага необходимите усилия, за да противодейства на рисковете и заплахите пред националната сигурност.

„Говореше се преди известно време, след като парите за нов боен самолет бяха преведени авансово - над 2 млрд. лева, че това ще спре другите проекти за модернизация, но това не е факт.

В централния бюджет, но в името на добрата отбрана и повишаване на бойните способности, са планирани средства за Военноморските сили, Сухопътните войски, за развитие на структурата на ВВС, както и допълнително около 85 млн. лева за други проекти.

Това е добрият подход, когато парите се дават за бойни способности, за да отреагираме на тази непредвидима ситуация, в която сме, както и към многото заплахи, които има“, каза още ген. Константин Попов.