В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета на ДОО за 2020 г.
 

„Обсъждаме закон за бюджета на ДОО, който в частта си за пенсии касае 2 150 хил. българи. Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия и това е нормално. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години.
 
Т.е. дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан“, допълни Нинова.
 
„Общото между тях е, че почти всички те днес живеят трудно с размера на пенсиите, който им осигуряваме, дори и през закона за бюджета на ДОО. В парадоксалната ситуация сме, правителството да определи праг на бедност от 363 лв. за догодина и минимална пенсия от 234 лв.
 
Замислете се какво означава това. Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лв.“. В същото време казва на тези хора: Еми добре, ама вие трябва да го правите с 234 лв.“, посочи още Нинова.
 
„Има ли изход от тази ситуация. Разбира се, г-н Адемов е прав дългосрочната визия за излизане е работни места, високи доходи, високи осигурителни вноски, но това изисква години усилия за осигуряване на икономически растеж и високи доходи и събираемост на приходите. Възрастните хора имат нужда сега днес от тази актуализация. Едното не пречи на другото“, обясни още Нинова.
 
Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии. Според нея няма изход за тези хора. Тя попита защо отново парите от концесията на летище „София“ не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ.
 
„Защо, променете закона, ако не искате да отиват в Сребърния фонд?“, заяви Нинова. Според нея тихомълком законът си действа и те не го изпълняват.
 
„Между първо и второ четене ще внесем всичко това –аргументирано и финансово обосновано и морално и справедливо изговорено.
 
Въпросът не е само на скъпо или евтино, а на справедливост към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България и днес живеят мизерно. Не просто е скъпо да им помогнем, справедливо е да решим този въпрос“, посочи още лидерът на БСП.