Нищо лошо няма държавният бюджет за 2020 г. да е още от същото, защото досегашните бюджети осигуряваха развитие и по-добро бъдеще. Целта му е на базата на стабилността и борба с корупцията, да се осигуряват повече постъпления в бюджета, които да се насочват по политиките на кабинета.

Това каза бившият председател на НС и член на бюджетната комисия Димитър Главчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той припомни, че основният приоритет на управляващите е образованието, затова и 600 милиона повече се насочват там. Предвидено е 17% увеличение на заплатите на учителите, а на държавните служители – 10%, допълни той.

„Повече от същото е по-добре, отколкото различно, но по-малко, както при управление на БСП“, подчерта Главчев.

По думите му бюджетът е балансиран с неутрално салдо.

„Заложили сме по-малък растеж. Взели сме предвид и прогнозите за кризи. Смятам, че може да не е достатъчно, но такива са реалните ни възможности. Съдейки по миналите избори това е разбираемо за българите“, заяви бившият председател на НС.

„Всяка година бюджетът се изготвя от голям брой експерти от Министерство на финансите. Той е насочен към политиките, които са обещани от управляващите“, припомни той.

Като пример за доброто управление на парите на данъкоплатците, Главчев даде следните примери:

„6,5% ще бъдат повишени всички пенсии от 2020 г. В момента ние сме с най-ниската безработица, отчитана някога - 4%. Насочили сме вниманието си към младите хора. Важното е да осигурим такава работна среда, за да могат младите да остават в страната, а отпътувалите в чужбина да започнат да се завръщат“, посочи той.

Димитър Главчев даде рецептата за по-високи доходи:

„Правим всичко възможно по посока доходите да се увеличават. Привърженици сме на максимата, това да става след показване на работа. Това, което се осигурява като условия на трудещите се е добра база. Всички доходи са ниски, но пътят е на база на повече работа те да се повишават.

А относно забележката, че сме на последно ниво по доходи в ЕС, Главчев поясни, че все пак това е семейството на богатите държави.