"Борисов ще се отзове на срещата. От ДПС също казаха, че ще дойдат. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не искат да бъдат в общ формат с всички лидери, "Възраждане" смята срещата за безсмислена.

Тази среща не е приумица на БСП, просто този разговор между партиите трябва да се състои. Евентуални избори през април не биха променили в кой знае каква степен парламента.

Очаква ни нова политическа криза при нови избори. Дълбоко начертаните разделителни линии трябва да се преодоляват", коментира депутатът от левицата Георги Гьоков в ефира на "БГ он Ер".

По думите му хората искат редовно правителство и политическата обстановка трябва да бъде успокоена. Социалистът смята, че управлението на служебно правителство не е добре за България. 

"Националният съвет на БСП даде мандат на председателя да проведе тази среща, а не даде мандат за съставяне на правителство. След тази среща нашият Национален съвет ще вземе решение с кого и как да правим правителство.

Само четирима бяха против това решение", обясни Гьоков и добави че БСП ще положи всички необходими усилия да състави кабинет. Той даде заявка, че от БСП нямат намерение да бавят безкрайно мандата и ще го върнат в разумни срокове, ако няма шанс за съставяне на правителство. 

"Оставили сме добро впечатление в президента. Не мога да дам отговор от какви мотиви е воден. Ще ми се да мисля, че мотивите, които той изтъкна при връчването на мандата, са истински", заяви депутатът от БСП.

Гьоков изтъкна, че няма как БСП да се съгласи с част от приоритетите на "Продължаваме промяната". Примери за такива са изпращането на оръжия за Украйна и промените в Избирателния кодекс. И наш приоритет е, но не му е сега времето от 1 януари 2024 г. да въвеждаме еврото, отбеляза социалистът.

"Това в "Ди Велт" прозвуча като поръчка от някой евроатлантик. Кирил Петков казва в интервюто, че България изнася оръжие за Украйна през трети страни.

Готови ли сме да лишим нашия бюджет от тази милиарди от пазара на оръжия?

В България обществото е разделено 50 на 50 по този въпрос. БСП представлява тези, които са против износа на оръжие", каза още Гьоков.

Социалистът не се ангажира с позиция дали БСП ще се яви заедно на изборите с новото ляво обединение, но призна, че не вижда нови лица там. 

"Наясно сме, че ако няма обединение в лявото пространство, то бива изместено от политическата сцена. Но дали точно това са левите хора, с които трябва да се обединяваме? Има много потенциал в лявото обединение. БСП само би имала полза от едно ляво обединение", заяви Гьоков.

Той допусна, че евентуалното ново служебно правителство ще бъде 90% от старото. По думите му голяма част от отчета на социалното министерство са неща, които са свършени от предходното правителство.

Най-големият порок на служебното правителство бил липсата на бюджет, което обрича държавата на вегетация, алармира Гьоков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук