Световният фокус е насочен към климатичните промени, а в България говорим за замърсяването на въздуха след масовата употреба на стари автомобили и неконтролируемото горене на отпадъци.
 
Климатологът проф. Георги Рачев коментира пред Bulgaria ON AIR, че една от причините мръсния въздух е съчетанието между синоптичната обстановка и котловинния релеф на столицата.
 
„Ние сме на дъното на един голям супник – това е Софийската  котловина. Задържа се един студен въздух на дъното, има инверсия,  нагоре е по-топъл въздух и този въздух се задържа ден-два. И в този приземен въздух ние вкарваме цялото си антропогенно могъщество – коли, отопление, промишленост“, обясни професорът.
 
По думите му, когато мъглата изчезне, ефектът от човешката дейност остава, но просто не е видим.
 
„Концентрациите ще паднат. Ще влезем в нормите. И безплатен градски транспорт да се пусне, спецификата на нашето мислене трябва да се промени“, подчерта той.
 
Рачев категорично заяви, че София не е имала по-чист въздух, отколкото през последните години.
 
По думите му мерките, които се предприемат, са необходими и те не трябва да са временни, а да се прехвърлят от правителство в правителство.
 
„Няколкото станции в София не могат да дадат целия облик. Трябва да има повече станции, защото едно е да мериш на Орлов мост, съвсем друго е на 200 метра в Борисовата градина“, каза климатологът.
 
Рачев прогнозира сравнително мека зима не само в България.
 
„Световните метео центрове казва – сравнително мека зима. Не само в България, в цяла Европа. Това означава по-малко потребление на енергия“, посочи Рачев.
 
По повод инцидента в квартал „Манастирски ливади“, където зейна голяма яма и пропаднаха автомобили, той обясни: „Това е северното подножие на Витоша. Преди години, когато нямаше това застрояване, в различни периоди на годината оттам буквално се стичаха реки води в няколко потока. Предполагам, че това е каверна, която е била замаскирана при строителството“.
 
На въпроса дали ще има сняг за Коледа, климатологът отговори: „95%  не“.