Трябва да представим структура и състав на МС въпреки че ще върнем веднага мандата на президента, веднага щом го получим. Това заяви Десислава Атанасова на представянето на проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

"ГЕРБ първа заяви, че ще е в опозиция. Месец преди състяване на 46-тото НС всички други заявиха, че са алтернатива и опозиция на "партията на статуквото ГЕРБ", както ни определят. От дни наблюдаваме странна ситуация, идентична с различни определения и диагнози", каза още тя.

"Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Видяхме едноседмичен цирк с липсата на министър-председател, номинирани за министри, оттеглени и заявявани в последния момент. Стана ясно, че само ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на държавата", добави Атанасова.

"5-тите и 6-тите желаят да получат мандат и да съставят правителство. Считаме, че договорките на тъмно трябва да приключат в българската политика. Досега никой не отговори на каква цена бе поолучена подкрепата за председателя на НС и различните комисии. Очевидно е, че всички останали партии добре са сметнали кои и колко комисии са най-важни в НС", каза тя. 

А Даниел Митов представи и министрите:

Заместник министър - председател Томислав Дончев;
Заместник министър – председател по правосъдната реформа и министър на външните работи - Екатерина Захариева;
Заместник минстър – председател по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи - Румен Христов;
Министър на финансите - Кирил Ананиев;
Министър на икономиката - Жечо Станков;
Министър на образованието и науката - Красимир Вълчев;
Министър на енергетиката - Делян Добрев;
Министър на здравеопазването - Костадин Ангелов;
Министър на регионалното развитие и благоустройство - Александър Иванов;
Министър на транспорта, информационните технологиите и съобщенията - Росен Желязков;
Министър на туризма - Деница Николова;
Министър на земеделието, храните и горите - Десислава Танева;
Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева;
Министър на отбраната - Христо Гаджев;
Министър на културата - Любен Дилов;
Министър на правосъдието - Радомир Чолаков;
Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева;
Министър на младежта и спорта - Красен Кралев.

ГЕРБ-СДС реши да представи състава на проектокабинета си час преди президентът Радев да им връчи втория проучвателен мандат. Това им се пада по право като втората по численост парламентарната група с 63 депутати.

ИТН не изпълниха първия проучвателен мандат. Те проведоха серия от консултации с БСП за България, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), но до консенсус не се стигна. Напрежение между ИТН и ДБ и ИБГНИ е напът да провали и опита за правителство около третия мандат. Т.нар. "протестни партии" настояват партията на Слави Трифонов да се върне на масата за преговори и да подкрепи формацията, на която президентът ще връчи последния мандат. В противен случай предсрочните парламентарни избори за неизбежни.