В ГЕРБ са толкова твърдо решени да реализират първия си мандат за съставянето на редовен кабинет, че обмислят различни варианти за събирането на нужния брой гласове и прокарването му в парламента, пише Стандарт нюз бг.

Сред група печени парламентаристи зрее идеята, след като бившите управляващи внесат проекто-правителството си в пленарната зала, да предложат тайно гласуване. Възможността е напълно конституционно издържана и в предишни години успешно се прилагаше.

Освен това част от бившите управляващи са твърдо убедени, че не само българските граждани, но и самите политици не искат да ходят на скорошни парламентарни избори.

Това още повече се отнася за ПП и ДБ след връщането на смесеното гласуване и с хартиена бюлетина. Още по време на дискусионния маратон истеричните реакции на хората на Кирил Петков и Асен Василев бяха тълкувани като панически страх от връщането на хартиената бюлетина, което може рязко да удари изборния им резултат.

При това привържениците на тайното гласуване на бъдещия кабинет, предложен от ГЕРБ, се аргументират и с демократичността и обективността на вота. При тайно гласуване всеки е насаме със съвестта си и реалното си желание.

Докато при явния, каквото и да мисли и да иска, трябва да се съобразава с публично заявяваната партийна позиция, която може и да не споделя.

Засега не е ясно дали това намерение ще надделее в ГЕРБ. Но подобна авангардна идея вече подхвърли в ефир и депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Драганов. „Ако гласуваме тайно, това правителство ще бъде избрано с 238 гласа.

Всяка партийна група си гони своите политически интереси”, заяви той. Без да уточнява дали единият липсващ глас от общо 240 депутати ще е "против", "въздържал се" или просто няма да е в залата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук