ДПС обмисля законодателна инициатива България да изземе ръководните функции на рафинерията на "Лукойл". Това каза заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание (НС).

"Ако се забрани износът, с продължаване работата на рафинерията да се осигури евтино гориво за българските граждани. Искаме да ви уведомим, че ние в момента търсим и тази възможност, която е направена в Италия, ако се наложи по някакъв ред да я направим в България", допълни Цонев.

"Ще продължим работа по темата, дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде чрез "златната" акция, дали по някакъв друг начин, ще се опитаме да осъществим това намерение свое, което е в унисон с решението на ЕС да наложи ембарго върху руския петрол и с това, че ЕС даде правото на България да ползва 2 г. руски петрол. Това право е дадено в интерес на българските граждани и българската икономика", обясни Цонев.

Наложеното е ембаргото върху руския петрол, влиза в сила от 5 декември, обясни политикът.

"Въпросът за износа, ние смятаме, че износът влиза в това ембарго. Но имаме питане, очакваме отговор на Европейската комисия (ЕК) дали това е така. Направили сме законодателна инициатива, с която забраняваме износа на преработените продукти от руската рафинерия и очакваме това да се осъществи", заяви Цонев.

"Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“, това също влиза в нашите законодателни намерения, защото трябва да знаем точно какъв петрол и откъде идва, какви количества се преработват и накъде заминават", категоричен бе той и допълни: "По отношение на тези продукти, които не могат да се ползват в България, най-добре е държавата да има контрол върху този процес, т.е. и този проблем е в унисон с нашите намерения".

"Нашите очаквания са да се водят сериозни разговори в българския парламент, включително и от първия мандатоносител, тъй като до този момент не сме водили разговор за съставяне на правителство, а за нас това е най-важната и най-сериозна тема", каза в заключение Цонев.

"Това е темата на темите, очакваме ГЕРБ да се отнесе сериозно и да започне сериозно разговори за съставяне на кабинет", поясни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук