Преговорите с Република Северна Македония и с Албания да започнат сега, поиска германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на страните, участващи в Берлинския процес. 


„Разбираме, че въпросите на историята и идентичността са деликатни. Но такива двустранни въпроси не трябва да възпрепятстват целия процес на присъединяване“, подчерта германският външен министър. 

Според Маас всички нации в цяла Европа носят исторически тежести. Но историята не трябва да е пречка за изграждането на общо бъдеще. 

Хайко Маас заяви, че през последната година има „малък напредък в някои области“. Германският външен министър обаче напълно разбира разочарованието в региона от процеса на разширяване на ЕС. 

„Нека удвоим съвместните си усилия. Бъдещето на всичките шест държави от Западните Балкани е в Европейския съюз - Германия остава напълно отдадена на тази цел“, категоричен е Хайко Маас.

Той обясни, че страните от Западните Балкани трябва да укрепят върховенството на закона, да се борят с корупцията и организираната престъпност, да защитят свободата на медиите и да създадат пространство за процъфтяване на демокрацията.