Не измислените атаки на управляващите към съдебната власт и главния прокурор, а икономическите проблеми са тези, които вълнуват хората. Тази теза застъпи Иван Гешев преди поредното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което ще бъдат обсъдени предложенията на правосъдния министър Надежда Йорданова и предшественика й проф. Янаки Стоилов за неговото отстраняване. Този път дебатът ще бъде по същество.

Гешев обаче, за разлика от управляващите, които са се вкопчили като удавник за сламка за идеята да го отстранят от поста му, за да го заменят със свой човек, угоден и удобен на новото статукво, ясно вижда и посочва какви са реалните проблеми в държавата. И май засега е единствен сред хората на високи държавни постове. На фона на лавината от кризи, които засягат основно обикновените граждани, най-големият приоритет за тях в никакъв случай не е този за отстраняването на главния прокурор. 

И не само фактът, че настоящото управление доведе хората до невиждани нива на бедност е проблем в тази война, която изпълнителната власт води срещу главния прокурор и институцията като цяло, смята още Гешев. „Както съм казвал, ако не беше тъжно, щеше да бъде смешно. Смешна е не процедурата, смешни са основанията. Тъжното е, че хора, които говорят за правова държава, правят всичко наобратно. Бумът на престъпността вече е на нивата от 90-те. Помните, че имаше по една телефонна измама на месец, сега прочетох, че само в Кюстендил за Великден, са осем. Това е резултат от войната между институциите“, посочи главният прокурор пред журналисти пред вратите на ВСС.

И е прав – едва ли някой от съседите ни и партньорите ни от Европейския съюз би си представил, че на фона на рекордна инфлация, галопиращи цени, дефицит на газ и горива, обедняващи българи и пенсионери, които заради пробойна в сигурността и последвала хакерска атака в системата на "Български пощи" почти останаха без пенсии, правителството на страната се занимава с линч и вендета срещу главния прокурор на страната си.

Главният прокурор припомни и, че т.нар. „съдебна реформа“, подета от Четворната коалиция, която реално започна и приключи със закриването на специализираните прокуратури и съдилища, вече е влязла в полезрението на европейските ни партньори. В началото на седмицата прокурори от 12 европейски спецпрокуратури, занимаващи се с организираната престъпност, корупцията и тероризма, изразиха притеснение и учудване от подобна стъпка на българските управляващи. Те защитиха българските си колеги и видяха в действията на властта крачка назад в развитието на правосъдието в страната. За съжаление, обаче, това не се превърна в новина или приоритет за българските медии. „Най-интересна“ остава интригата, която настоящия правосъден министър и колегите й от Министерски съвет се опитват да завъртят около главния прокурор. За тях, но не и за хората.