„Аз не се обявих за по-строги мерки, аз се обявих за радикални мерки. Вчера казах, че сме в почти военно положение, но не го казвам само аз“, това заяви главният прокурор Иван Гешев в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Ситуацията в Сърбия, Банско, Италия и Испания го доказва. Ние трябва да разберем, че сме в състояние на война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-бързо го разберем, толкова повече ще оцелеем“, каза още обвинител номер едно на България.

БЛИЦ припомня, че вчера и премиерът Бойко Борисов заяви, че сме във война.

От Гешев стана ясно, че се провеждат масирани проверки в цялата страна, при това не само в аптеките, а и във фирмите и офисите, където има данни за извършено престъпление или нарушение.

„Времето ни изтича, ако даже не е изтекло вече. Ако не се подготвим във всяка една минута и всеки един час, то подозирам, че може да се развият сценарии като в Италия и Испания.
 
И не го казвам, за да сея паника. Тя е най-лошият съветник“, каза главният прокурор.

„Аз не съм политик и мога да говоря каквото си искам. затова ще ви кажа, че според мен българската политическа класа и много гравитиращи около нея партии и организации мислят прекалено много за политическите последствия, но заради това е бавна реакцията при подготовката за една предстояща криза.

Затова призовавам правителството и парламента да проявят отговорност към българските граждани и да реагират сега, тук и веднага. 

Виждам, че има политици, които са се покрили и не знаят как да се реагира. Разберете – време е да се действа. Времето за политиканстване свърши. Трябва да се действа с дата вчера“, допълни обвинител номер едно на България.

„Отново казвам, че трябват радикални мерки като вечерен час, ако трябва и контрол на движението из големите градове през деня.

Не знам дали радикалните мерки ще дадат ефект, но ние сме длъжни да действаме. 

Българската прокуратура е във военен режим още от миналия понеделник. Обиграни са всички варианти, дори и най-негативните. Ние сме готови да работим при всеки един вариант.

Трябва да се приготвим за най-лошото. Ако не се случи още по-добре, но трябва да сме готови“, допълни Гешев.

„Битката е за здравето на българските граждани. Икономиката се възстановява, а ние сме се възстановявали и след войни.

Трябва да намалим щетите и да направим така, че по-малко български граждани да пострадат“, отново подчерта обвинител номер едно на България.

„Първо, благодаря на всички, които са на първа линия. Не трябва да забравя и представителите на РЗИ, МВР и други.

Призивът ми е да се обединим и да не мислим за това, което ни разделя, а това, което ни обединява.

В този кризисен момент имаме нужда от обединение и сме отговорни.

Трябва да се грижим за държавата ни, но ако и държава си върши работата“, каза Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!