По заповед депутатите от ППДБ и ГЕРБ-СДС, общо 132-ма, ще гласуват утре правителството “Денков-Габриел”, установи проверка, пише Труд бг.

Народни представители и от двете групи признаха, че никак не им се иска да работят в коалиция с доскорошните си врагове, но нарекоха компромиса единственият добър вариант за страната.

Изтъкнато бе, че е по-добре да има редовен кабинет, отколкото президентът Румен Радев да управлява еднолично със служебните правителства.

Представители на политическите формации, които ще застанат зад кабинета, разказаха, че предварително още в петък им е казано недвусмислено “никакви командировъчни, никакви болнични, никакви отсъствия”.

Освен това били предупредени, че всеки ще носи лична отговорност, в случай, че си позволи да гласува алтернативно - с “въздържал се” или “против”.

Очакванията са още в началото на извънредното заседание да се регистрират близо 240 депутати.

В дневния ред на парламента са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

В случай, че не бъде избран министър-председател, което според депутати е почти невъзможно, не се гласува структура и състав на правителство. Съставът на кабинета се гласува анблок, а има опция и министрите да се гласуват заедно със структурата на Министерския съвет.

Тезата за едноличната власт на Радев разви в Ямбол Мирослав Иванов, зам.-председател на ПГ на ППДБ: “Цялата машина на държавния апарат в момента е под шапката на едноличната власт на президента”.

Иванов коментира и искания имунитет на лидера на ГЕРБ: “Имунитетът на Бойко Борисов не трябва да бъде залог за редовно правителство.

Нашата официална позиция е, че призоваваме г-н Борисов да даде своя имунитет, тъй като има огромно напрежение в обществото и съмнение, че той е участвал в едни или други престъпни деяния”.

Утре и в събота свикват недоволни

„Възраждане“ организират протести пред парламента

Час преди заседанието 

Хората на Костадин Костадинов изпратиха позиция за кабинета “Денков - Габриел”.

Час преди извънредното заседание на парламента утре, “Възраждане” организират протест пред сградата на Народното събрание.

От партията посочват в своя позиция, че “седемдесет процента (14 на брой) от министрите в кабинета Денков - Габриел са свързани със САЩ, от тях пет са директни получатели на грантове от фондация “Америка за България”, т. е. те са директно финансирани от чуждата фондация”.

Те отправят и призив към “всеки свободен българин да излезе в 12:00 ч. пред Народното събрание, за да покажем, че не сме съгласни България да се управлява от чужди държави”.

Проява ще бъде организирана и в събота - на 10 юни, когато отново пред Народното събрание “Възраждане” ще организира протест “срещу окупационния американски режим, маскиран като българско правителство”, съобщават от формацията.

Харалан Александров, социален антрополог: Възможен е народен бунт срещу ротационното правителство 

Големият победител от съставянето на правителство е Христо Иванов. Така мечтата на Демократична България за съдебна реформа би могла да се осъществи. Това, което ще стане през седмицата, може да се интерпретира като Вестфалски кротичък контракт.

Хората, които се стремят към конституционно мнозинство в парламента, са готови да преглътнат егото си и да потърсят подкрепа и от ДПС.

Самият факт, че се стигна дотук, е невероятно постижение и всички участници в преговорите за съставяне на правителство трябва да бъдат поздравени. Възможен е народен бунт срещу бъдещото ротационно правителство.

Юрий Асланов, социолог, пред “Труд news”: Коалицията развращава и без това ниското ниво на политическите нрави 

По-сложната тема от гласуването в пленарна зала е, колко ще е дълготрайно това правителство, ако бъде подкрепено в парламента. Това правителство е основано на безпринципни компромиси и е заченато в грях още от самото начало.

Може да се определи като нестабилно и краткотрайно, но този сговор може да се окаже и доста продължителен. Не трябва да забравяме, че предстоят местни избори, а изгледите да се повиши доверието между новите коалиционни партньори от правителството не са много обещаващи.

Те ще трябва да влязат в битка помежду си след няколко месеца и като видим резултатите от местните избори, ще можем с по-голяма точност да определим ще го бъде или не този кабинет и тази коалиция. Трудно е да се предположи, че коалицията би се възпроизвела и на местните избори.

Ако това се случи, тогава тези партии, които я съставят, ще понесат в различна степен щети. Очевидно е, че широкото обществено мнение, което предстои да се изкаже на местните избори, не одобрява тази коалиция.

Както и да се представя този кабинет, каквито и благородни цели да му се приписват, гражданите са възмутени, да не кажа гневни.

Лошото е, че случващото се допълнително развращава много ниското ниво на политически нрави у нас и увеличава пословичното недоверие към политиката и политиците.

Тази прегръдка между доскоро воюващите формации, няма как да се приеме за връщане към нормалността. Политическата криза у нас се съедини с войната в Украйна.

Кризата ще продължи докато не настъпи края на тази война, защото това разделя и определя поведението на нашите политически елити. Политическата криза няма да се прекъсне с появата на редовно правителство.

Може да се окаже, че дори не сме в пика на тази криза, а не знаем и кога ще свърши войната в Украйна.

Първан Симеонов, политолог: Голяма част от привържениците на „Промяната“ ще изчезнат 

Вижда се, че в партията на Бойко Борисов тук-таме има недоволство от тази коалиция. Ще има сегмент от тези среди, които може да потеглят в друга посока, но ще са малко. По-голям шанс има за разцепление в ПП-ДБ. По-вероятно е да има разцепление в ПП-ДБ, отколкото в ГЕРБ-СДС.

“Продължаваме Промяната” беше партия анти-ГЕРБ. Голяма част от привържениците є ще изчезнат. Малко по-добра е позицията на “Демократична България”, защото тя има своите структури и по-голям политически опит.

От години виждам как голяма част от хората в партията не искат да побеждават Борисов, а да го използват и принуждават.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук