Главният секретар на МВР Младен Маринов разкри днес в обширно интервю пред Виктория Пенкова от "Телеграф" новите моменти от борбата с битовата престъпност. Ключов сред тях ще е изпращането на спецгрупи в селата. Те ще използват елемент на изненада и външни на региона сили, за да няма отмъщение срещу полицаи. Подробности в интервюто.
- Главен комисар Маринов, премиерът каза, че рисковете от тероризъм за България не са минали, разбира се, с уговорката да не се плашат излишно хората, но да знаят каква е реално обстановката. Какви са рисковете?
- Рисковете, които съществуват за България са същите като за цялата антитерористична коалиция и партньорските държави, които воюват срещу тероризма. По тази причина и ние сме страна, която би могла да бъде цел на атаки. Друг е въпросът, че към момента няма конкретна информация за заплаха към България. Въпреки това, знаете, че сме в постоянна готовност и обменяме информация с всички партньори. При най-малката промяна, ще променим мерките. Хората трябва да знаят, че никой не е застрахован. Виждате и в държави, които са с изключително висока система за сигурност, се случват такива неща, за съжаление. Силата на тероризма е в това, което се случва и след него- да се всее страх и несигурност сред хората.

- Вече като главен секретар, как ще се справите с най-болния въпрос на хората – битовата престъпност и особено по селата, където убиват старци за 1 метална тава или за 5 лв.?
- В хората остава усещане за несигурност, което се насажда от случаите на насилие, които можем да определим по хулигански подбуди или с мотив-грабеж, изнасилване и т.н.. Това което може да се направи и ще работя в тази посока е с наличния ресурс, особено човешкия, да решаваме тези болни въпроси. Става бавно, но вече сме предприели конкретни действия. Правим и интерактивната карта на престъпността.

- Тази карта не е нова, тя е от поне 5 г.
- Така е, тя обаче трябва да се осъвременява. Оперативната обстановка се мени, динамиката на престъпността е различна. В момента това се прави съвместно и с прокуратурата. При тях има информация за досъдебни производства и дела, които са и в съдебна фаза. С наличния ресурс ще направим така, че да сме по-мобилни, гъвкави. Моята задача е да има по-добра комуникация между структурите, включително с ДАНС, прокуратурата и съда по територии. Тук не изключваме и изключителната сила на органите на местно самоуправление и частните охранителни фирми.

- Хората от селата особено се чувстват забравени, не вярват, че полицията ще хване престъпниците, които ги тормозят, а всички знаят кои са. Как ще го промените?
- Така е, на хората, които са потърпевши, няма как да им обясним, че работим по отношение на извършителите. Идеята е дори с малки осъдителни присъди, нашата дейност да е постоянна спрямо тези лица и така с времето ще получат справедливо наказание. Затова казвам, че това ще го правим заедно с прокуратурата, защото при тях има информация за лицата, които имат повече досъдебни производства.

- Къде хората са най-тормозени и обирани, убивани, в кои райони на страната?
- Най-много са там, където има безработица, Северозападна България, там където в следствие на туристическия сезон се събират много хора на малко място-например за Бургас това е Слънчев бряг, за Варна- Златни пясъци. Често тормозени са и хора в труднодостъпни места или такива с малцинства. Това обаче не е проблем само на полицията, всяка институция трябва да даде своя дял в противодействието на престъпността-говорим за органите на местна власт, частните охранителни фирми. Идеята е да се отворят каналите за информация към МВР и да работим съвместно , за да сме точни в намесата.
Хората искат да им се обясни на разбираем език кога ще започнат да се случват нещата-полицай във всяко село, камери?
Тези неща се случват и към момента, но с наличния ресурс. Имаме мобилни групи, те са на 8 места, където има и жандармерия. В тях се включват жандармеристи, пътни и охранителни полицаи. Пращат се в селата, където има концентрация на престъпления за извършване на операции. Ще се използва елемента на изненадата и това няма да става по график, предварително известен за дадения град или село.

- Почти във всяка област в България има местни мутри, едри бандити, лихвари, които тероризират хората. Фигури от сорта на Ценко Чоков и Лунгара от Галиче, Куката в Плевен, Митьо Очите в Несебър. Как ще се справите с такива престъпници, които очевидно не могат да бъдат задържани от местните полицаи?
- Вижда се, че по лицата, които споменахте, има конкретни действия и са в ареста. Неутрализирахме и група в Сливен, от приближени на Йоско, която беше ударена съвместно от ГДБОП и специализираната прокуратура. Така ще продължаваме и занапред. Навсякъде има лица, които всички ги знаят, известно им е какво вършат, но по една или друга причина информацията не стига до органите на реда. Затова казвам, че целта ми е да отворим каналите за информация и там където на местно ниво виждаме, че не се случва нищо, съвместно с прокуратурата и сили извън дирекцията, ще се намесваме. В никакъв случай не казвам, че нямаме доверие на хората, които работят на местно ниво, но ще изключим елемента на неудобство, на заплахи.

- Какво имате предвид под елемент на неудобство?
- Имам предвид това да работят по свои съседи или в някои случаи дори роднини, а после някой да им запали плевнята или да посегне на семействата им, тъй като в малките села и градове, всички се познават. Затова искам да се намесват сили, които не са обвързвани с територията на дадената областна дирекция.

- Преди няколко дни бяхте с главния прокурор Сотир Цацаров в Бургас. Казахте, че няма да се допуснат стрелби и екшъни като м.г. с Митьо Очите. В момента обаче местните хора казват, че той стяга редиците за летния сезон. Как ще го спрете, той е лице още от мутренските години, но не спира да живее в подземния свят?
- Ние с прокуратурата трябва много добре да си планираме действията, за да има съответния резултат. По отношение на Очите, Кравата и др., нито за миг не са оставени без да се прилага необходимия натиск върху тях, за да се избегне случката от м.г. Но сами знаете, че тези лица са изцяло ориентирани към материалното, към печалбата, това е техният начин на живот. В ъндърграунда няма празни пространства. Ако не е Митьо Очите, ще се появи друг. Нашите усилия са да упражняваме постоянен натиск върху такива групи, за да не се получава избуяване и завземане на големи територии, които да влошават оперативната обстановка.

- Има ли оперативни данни при вас, че Митьо Очите пак се е надигнал и се готви да тормози курортите?
- Колегите работят по много оперативни дела и получих уверението, че нещата са обхванати, работи се и се надявам скоро да има конкретни резултати.

- В момента разследващите и полицаите на терен са изключително недоволни от това, че заплатите им са по-ниски от тези на някои чиновници. Министър Валентин Радев каза, че ще направи всичко възможно да реши този проблем. Какво ще правите?
- Смятам, че политическото ръководство е мотивирано да се получи адекватно и нормално разпределение на заплащането на определените длъжности, така че колегите да получат оптималната заплата, без да се получават проблеми между различните структури. Разбира се, че служителите, които са на терен, рискуват повече, от тези в администрацията. Така трябва да се направи разпределянето на възнагражденията, че да няма противоречия.

- Да ви разбирам, че и вашето мнение е за по-високи заплати на разследващите и охранителните полицаи, от чиновниците, без да омаловажаваме труда на хората на бюро?
- Смятам, че полицаите, които работят на улицата трябва да взимат по-високо възнаграждение, естествено доколкото е възможно, базирайки се на бюджета на МВР. Не можем да искаме невъзможни неща, но сме си поставили за цел да преследваме това. Трябва да се купят и технически средства, за да се освободи част от състава и да се насочи към места, където няма как да се работи с техника.

- Рокади в ОДМВР-та и главните дирекции ще правите ли?
- Смятам, че за да има кадрови промени, трябва да стъпим на сериозен анализ, да има основания. Имам намерение да запазя спокойствие в системата, защото е изключително необходимо. Първо трябва да добия представа от всяка ОДМВР на място, да разговарям с всеки директор, да му поставя задачите, които и премиера, правителството и министъра имат като приоритет. Вече всеки един ще покаже дали е способен да организира системата, която ръководи, за да се изпълнят тези приоритети. Такъв трябва да е подхода и да знаят, че когато работят добре, всичко ще е наред. 

Източник: "Телеграф"