Уникално е, че няма пострадали и загинали от това бедствие. Да, има много щети. Намираме се в етап, в който всички усилия и средства са впрегнати във възстановяване на инфраструктурата и домовете на хората. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев от с. Каравелово, което е сред пострадалите от поройните дъждове в Карловско. 

"Ще бъдат отпуснати средства и ще бъдат подсигурени строителни материали за възстановяване. Ще отпуснем и средства за да бъде подпомогнато всяко едно домакинство. Ще бъде необходимо предоставянето на временни жилища за хората, чиито домове са разрушени", допълни той.  

"Пострадалите могат да подават заявления за еднократна помощ за неотложни нужди. Предстои първия учебен ден, следователно всички родители ще могат да получат помощ. Няма да остане нито един, който да е засегнат и да не е подпомогнат", каза още Донев. 

"Ще изясняваме причините за бедствието. Срещу природата няма как да се борим. Деретата са почиствани. Това го твърдят кмета на село Каравелово и община Карлово. Виждате какво количество дървен материал е свлечен и дори да има непочистено дере, не е това причината. Изсичането на гората е проблем, но установихме, че тази сеч не е безразборна и в нарушение. За всяко изсечено дърво има разрешение", обясни той. 

Донев увери, че още утре ще се отпуснат храна и вода от държавния резерв и еднократната финансова помощ за хората в нужда ще бъде отпусната бързо. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук