Любителите на сладоледа да внимават доколко са спазени санитарно - хигиеничните мерки при продажба на популярното лятно лакомство навън, без да е опаковано.

Този съвет дават специалистите от Агенцията по храните в ефира на bTV като отбелязват, че у нас няма случаи на тежки стомашни разстройства, предизвикани от консумация на сладолед за разлика от САЩ, където подобни случаи са установени.

Но сладоледът може да предизвика леки стомашни разстройства.

Трябва да внимаваме дали продавачът е с ръкавици и доколко е чисто на щанда, от който купуваме сладоледа. Редно е всеки сладолед да има своя лъжичка, а най-добре е да бъде опакован.

Млякото в сладоледа е на изчезване. "Сладоледът се превръща в растителен продукт, тъй като се използват растителни мазнини и нишесте", обобщи д-р Сергей Иванов от БАБХ. По този начин продуктът се запазва по-дълго, а производството му е по - леко.

В сладоледите се добавят гума гуар, гума локуст бийн, преработени водорасли.