Финансовият министър Владислав Горанов смята, че Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ може да развие капацитета си.


Той потвърди, че е подкрепил предложението на НФСБ и Валери Симеонов за забрана на частните лотарии, предава Флагман бг.

Според Горанов държавата е нормално да монополизира тази дейност. Такава била европейската практика.

Финансовият министър коментира темата пред репортери в парламента. 

На въпрос дали държавата е способна да прави такава мащабна лотарийна дейност, каквато сега се оперира от частните, и как ще реагира при недоволство от хората, че им се отнема тази възможност (да купуват лотарийни билети – б.а.), финансовият министър отговори:

„Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си.

Той има и доста териториални звена, знаем, Българският спортен тотализатор, тъй като той организира и цифрови игри, има и териториални поделения, има и много пунктове. Не виждам пречка той да предложи подобно покритие на този вид игра.

А и в края на краищата, не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно, защото, особено при хазарта, разходите за едни е приходи за други. Свидетели сме как последните си левчета, особено на бензиностанции прави много фрапиращо впечатление, зареждат за 10 лв. гориво и за 20 лв. купуват хазарт“.

След коментар на репортер, че никой не стои с пушка до хората, за да го правят, Горанов каза: „Никой не го прави. Но по същата логика са забранени и други вредни навици в обществото на ниво закон, защото обществото е преценило като норма, че не са полезни. Със същия аргумент никой не кара наркозависимите да използват наркотици, но това е проблем, който се регулира от държавата.“

Той отхвърли твърдения, че става въпрос за национализация. Държавата нямала да отнеме нито един актив на сегашните частни оператори.

По-скоро ставало въпрос за монополизация и за пълен държавен монопол - и то само върху лотарийните игри.

Подобна промяна със сигурност щяла осигури допълнителен ресурс за спорта – по мнение на ресорното министерство.

Горанов припомни, че Българският спортен тотализатор отделя част от приходите си в тази посока.

На въпрос – предвиждат ли се промени в Комисията по хазарта след обвиненията, че Васил Божков има огромно влияние върху този орган, финансовият министър отговори: „Течат проверки. Има възложени такива и от страна на прокуратурата.“

По думите му – въртели му се идеи за законодателни промени.

„Мога отсега да анонсирам, че колективният орган размива отговорността в Комисията, което лесно я превръща в недостатъчно последователна в своите решения.

Смятам да предложа и предполагам, че ще срещне подкрепа поне в правителството, за превръщането на Комисията от комисия в едноличен орган, за да е по-ясна отговорността“, добави Владислав Горанов.

Очевидно било, че сега Комисията по хазарта допуска противоречиви решения.

След въпрос на „Флагман“ - кой ще назначава ръководителя на бъдещия едноличен орган, Горанов отговори: „Не мисля, че трябва да се издига до ниво парламент. Спокойно може да бъде или правителството, или министърът на финансите.“

Според финансовия министър нямало пречка шеф да остане сегашният председател Александър Георгиев, който бил назначен само преди няколко месеца.

Владислав Гроанов обясни, че до месец ще направи законодателните предложения. Работил усилено по въпроса, но имало много техническа работа.

Според сега действащият закон Държавната комисия по хазарта се състои от председател и четирима членове.

Председателят и членовете на Комисията се назначават от министъра на финансите, като един от членовете е от Националната агенция за приходите и по един член се предлага съответно от председателя на Държавната агенция "Национална сигурност", от министъра на икономиката и от министъра на правосъдието.