„Дали ще има обвинения е преценка на наблюдаващите прокурори и събраните доказателства. Ние не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят. Това е начинът да подобрим собствената си държава. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в ефира на Нова телевизия по повод задържаните приближени на президента.

„Аз не мога да отговарям, че един съветник по сигурността в разпит заявява, че е получил от агенция „Разузнаване“ информация, заявява, че я е предоставил на президента, а после заявява, че се е объркал и дава 4 документа с гриф държавна тайна, които е намерил в касата си“, коментира Гешев.

"Не може президентството да прехвърля собствените си грешки и кадрови назначения на прокуратурата.

"Тези действия на президента са тъжни. Той се нареди в редицата на Иван Костов, върви по техния път - пътят на тези, които откраднаха създаденото от българския народ и нарязаха заводите", допълни Гешев.


"Мен не ме интересува каква ще е политическата реакция. Това, че ни атакуват, че сме извършили политическо убийство, какво коментира премиерът, какво коментира г-р Радев и изказвания, които вероятно са свързани с предизборната обстановка. Няма да се съобразяваме с българските политици, българските олигарси. Ще прекъснем връзката между тях", закани се обвинител номер 1.

Гешев с мощна атака срещу Радев: Нещо се е объркал, мафията е в политиката!

"Аз не коментирам данни и доказателства“, заяви Гешев по повод ареста на Пламен Бобоков. Спорът с тях се води в съдебната зала. Всеки обвиняем има право да изгражда своята защита. Това, че някой е задържан под стража изобщо не му е отнето правото да се изразява", уточни Гешев.

"Обвиняемият Бобоков трябва да отговори на други въпроси – какво правят тези боклуци, натрупани в стотици складове из цялата страна. До Червен бряг, до Кремиковци, на 2 места до Червен бряг. Това са опасни отпадъци, които са лесно запалими, които отделят радиация. Това може да стане в Либерия, но и там не може да стане, може да стане в най-бедната страна", посочи той.

"По-евтино е да дадеш нещо на някоя фирма и да кажеш, че разполага с капацитет и да копаеш и да тровиш българските деца с олово. Да, от това печелиш 2-3 млн. евро. По-лесно е да копаеш и да тровиш българите", заяви още главният прокурор.

По думите му част от българския съд е свързан с неолиберални идеи. "Смята, че той е приближен на господ и той е безгрешен. Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност в борбата с престъпността. Но и другите институции трябва да си свършат работата".

"Последните месеци българската прокуратура не прави компромис с никого, независимо дали става въпрос за антимафиоти, за зам.-министър или за Черепа. Не ме е страх от политическите реакции. Няма да се съобразяваме с българските политици и олигарски, ще претърсим връзката между тях, която ни държи в бедност и нищета", заяви още той.

По въпроса дали ще подаде оставка, Гешев запита: "За какво да подам оставка, за това, че си върша работата, че телефонните измами почти изчезнаха, за това, че десетки олигарси са в арестите или се крият в съседни страни. Не няма да си подам оставката, че си върша работата", посочи той.
 

"Не ми е известно съветници на президента да имат имунитет. Ще се съобразим с решението на Конституционния съд", заяви още Иван Гешев.

Очаквам, може би, ГЕРБ да организира протест. Прокуратурата ще внесе данни за извършени престъпления от министър Банов за "Ай тауър". Очаквайте всичко от нас, което е в рамките на закона. Ако имаме основания и имаме доказателства не се притесняваме да си вършим работата", завърши Иван Гешев.