Познавам фигури като Бойко Борисов и някои други важни за страната личности, не мога да кажа кой ми е фаворит, тъй като не съм добре информирана по отношение на това как се справят в професионалното си поприще. Това каза в интервю за "Телеграф" исландската моделка Асдис Ран.

Ледената кралица в момента е кандидат в президентските избори на Исландия. 

Красавицата пристигна в България през 2008 заедно със съпруга си Гардар Гунлаугсон, сочен за бъдеща звезда на ЦСКА играч, и трите им деца. 

Ето какво каза красавицата пред "Телеграф":

- Защо решихте да се занимавате с политика и мислите ли, че имате шанс да бъдете избрана за президент на Исландия? 

- Иска ми се да вярвам, че имам шанс, макар и малък. Стигнах до топ 12 и успях доста да напредна във финалния кръг, от 80 кандидати аз съм все пак в топ 12.

В момента съм на 6-о или 7-о място в надпреварата според статистиката. Все пак до финала остават 3 седмици, кой знае, аз правя това, което трябва, и се надявам на чудо.  

- Каква е основната цел на вашата кампания? 

- Основната цел е да се въведат нови идеи, които да доведат до по-свежи перспективи за страната. Това заедно с малко красота и блясък в исландското президентство ще бъде страхотно. Обучавам се в нова област на политиката, с много интензивен ежедневен график и вероятно ще придобия магистърска степен по политика в края на това изпитание. 

-Защо хората трябва да гласуват за вас, а не за друг кандидат?

- Като кандидат за президент не искам и няма да давам празни обещания, не искам да се занимавам с политическа риторика. Вместо това искам хората да ме приемат като една смела жена, която не се страхува да се надигне, когато нещата станат трудни, и която ясно формулира възгледите си.

Разбирам борбите на ежедневието и вярвам в големия потенциал във всички нас, вдъхвайки надежда както на старите, така и на новите поколения. Няма единна формула за президент, всеки кандидат носи уникални силни страни, страст и иновативни идеи.

Избирането на жена като мен би било фантастичен маркетинг за Исландия, страхотна реклама. Успоредно с кариерата си на модел аз винаги съм била нещо като неофициален посланик на Исландия в работата си в чужбина през последните няколко десетилетия, участвайки в различни бизнес начинания и представяйки Исландия в интервюта и събития.

Вярвам, че нямаме нужда от повече политици, академици или влиятелни фигури в президентския кабинет.

- Какви са промените, които искате да направите във вашата страна? 

- Президентът на Исландия по същество няма властта да прави промени, но може да бъде добър лидер, като насърчава солидарността и положителния боен дух сред хората, като дава поле на изява на добрите дела в обществото и се застъпва по важни въпроси. 

- Как красотата се намесва в политиката? 

- Изключително много се интересувам от тази връзка. С моята воля и мъдрост аз наистина вярвам, че мога успешно да интегрирам красотата в сферата на политиката. Така че защо да не се възползвам от тези силни страни? 

- Значи смятате, че жената може да бъде по-добра като лидер от мъжа? 

- Жените със сигурност могат да бъдат толкова добри лидери, колкото и мъжете, а защо не и по-добри. Всъщност Исландия беше първата страна, която демократично избра жена президент. Тя служи в продължение на 16 години, което я прави най-дълго управлявалата жена – държавен глава, в историята.

Въпреки че тя остава единствената жена – президент на Исландия, до момента, сега имаме шест жени кандидати за президент и шестима мъже на тези избори, така че е много вероятно скоро да имаме втора жена лидер. Жените имат много положителни качества, които биха помогнали в това. 

- Докато бяхте в България, интересувахте ли се от политика? Смятате ли, че можете да използвате нещо от българската политическа система, за да ви бъде от полза в Исландия? 

- Не, все още не съм се задълбочила в българската политика, но със сигурност опитът ми от България ще повлияе на работата ми тук, в Исландия, защото прекарах значително време в тази страна през последните години. Черпя от опита си по света, не само в България.

Освен че живея в България, през последните 20 години съм живяла и в Швеция, Шотландия, Германия, Австрия и Исландия. През това време също прекарах две години в летене и обучение с хеликоптери в Испания, Румъния и Швеция. 

- Исландия няма постоянна армия и е страната с най-малкото население от всички членки на НАТО, бихте ли разширили сътрудничеството си с България по линия на въоръжените сили? 

- Всяко едно решение за задълбочаване на такова сътрудничество трябва да бъде подложено на задълбочена оценка, като се вземат предвид отбранителните приоритети на Исландия, интересите на националната сигурност и съответствието с основните цели на НАТО.

Освен това политическите, логистичните и финансовите последици от подобно сътрудничество трябва да бъдат внимателно обмислени.

Важно е обаче да се отбележи, че правомощията за вземане на такива решения принадлежат на законодателната власт, а не на президента. Тъй като не съм експерт по тези въпроси, не мога да твърдя категорично, че бих разширила подобно сътрудничество.

Въпреки това съм поела ангажимент винаги да се вслушвам в гласовете на исландския народ. 

- Президентските избори в Исландия са на 1 юни, а предсрочните парламентарни избори в България са на 9 юни. Кой е любимият ви български политик? 

- За съжаление не се занимавам дълбоко с българската политика. Моите интереси са по-скоро в сферата на знаменитостите и блясъка в България, така че мога да коментирам повече тази страна на живота у вас.

Въпреки че познавам фигури като Бойко Борисов и някои  други важни за страната личности, не мога да кажа кой ми е фаворит, тъй като не съм добре информирана по отношение на това как се справят в професионалното си поприще.

Защото един човек може да е положителен в личен план, към близките си и познатите, в лайфстайла, но в работен план да е съвсем различен.  

- Какво искате хората по света да научат за Исландия? 

- На първо място, те трябва да знаят коя е Ледената кралица. Освен това Исландия се характеризира с драматичен пейзаж, включващ вулкани, гейзери, горещи извори и полета от лава.

По-голямата част от населението живее в столицата Рейкявик, която се захранва от геотермална енергия и може да се похвали с националния музей и сагата, описващи викингското наследство на Исландия.

През летните месеци Исландия преживява „бели нощи“ поради среднощното слънце - природен феномен, при който тъмнината никога не слиза напълно, докато в дълбините на зимата тъмнината преобладава денонощно.

Поддържаме вярата си в елфите и през цялата зима Северното сияние осветява небето с хипнотизиращия си танц. 

- След изборите мислите ли да посетите България?

- Със сигурност това ще бъде основната ми цел след изборите. Планирам да пристигна в България в началото на юни и да остана за летния сезон. Но този план естествено зависи от резултата от изборите.