Бургаският бизнесмен и политик Бенчо Бенчев днес върна доброто си име сред обществото, след като Районният съд го оправда по две обвинения - за укривателството на Димитър Желязков-Очите в Истанбул и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси не по законовия ред. 

Бенчев бе обвинен, а разследването срещу него се проточи повече от 2 г. и половина затова, че в началото на август 2018 г. спомогнал на Димитър Желязков-Очите да извърши престъпление в съседните държави Гърция и Турция, пише Флагман.


Според повдигнатото обвинение по 7 члена от НК, Бенчев на Очите да избегне наказателно преследване, което бе започнало в Бургас на 1.08.2018 г. 

Държавното обвинение бе приело, че на 02.08.2018 г. именно Бенчев е транспортирал със своя автомобил Мерцедес Очите от Солун до Истанбул, след което му предоставил да ползва стая в петзвездния хотел "Рамада", резервирана на името на "укривателя". 

В хода на съдебното дирене обаче се установява, че Бенчев е резервирал въпросната стая в хотела без да се е споразумявал за това с Очите. Установява се, че политикът не се е сговарял с Очите предварително. Това е и причината да бъде оправдан по най-тежката част от прокурорското постановление. 

Днес съдебният състав излезе с присъда и по второто обвинение срещу Бенчо Бенчев аз това, че е държал в спалнята си у дома в жк. "Меден Рудник" 57 фабрични патрона, представляващи боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение. 

Бенчев е оправдан и за патроните, след като се оказва, че има доказателства за наличието им, заедно с други огнестрелни оръжия и боеприпаси - ловна карабина и 100 броя патрони за нея. Оказало се, че бизнесменът и страстен ловец е имал надлежно издадено разрешение за съхранението им. 

Същото се отнася и за намерените в метална каса три пистолет "Байкал- 442" с 90 патрона за тях. 

Всичкото оръжие е върнато на притежателя му. 

В съдебната зала Бенчев заяви, че е вярвал в правосъдието и се е надявал истината за неговата почтеност и достойнство като мъж да излязат наяве. Той още веднъж припомни думите, с които бе доведен у нас след демонстративния му арест в Истанбул: Попаднах в ситуация, която бе непонятна за мен.

Присъдата подлежи на обжалване пред Второинстанционния съд в Бургас. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ