Жестоки скандали, обвинения и протести през последните дни са тема номер едно в страната. Причината е решението на Народното събрание (НС) да вдигне забраната за внос на украинско зърно.

Припомняме, че в четвъртък със 124 гласа „за“, 69 „против“ и 8 „въздържал се“ народните представители прецениха, че за страната ни е по-добре извънредната мярка за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна да отпадне.

Това обаче предизвика масово недоволство в аграрния сектор. Доводите – така куп браншове ще понесат огромни финансови поражения заради липсата им на възможност за конкурентни цени с украинските. Вторият им аргумент е, че Украйна не е част от Европейския съюз (ЕС) и съответно там използването на ГМО е позволено, за разлика с правилата у нас.

Премиерът на България – акад. Николай Денков опита да влезе в ролята на медиатор между държава и производители, но отказът им от преговори след вече взето решение принуди министър-председателят да хвърли думите: „Не преговарям с терористи“.

Напрежението продължи да ескалира и през уикенда, а премиерът даде извънреден брифинг, в който заяви, че загубите за сектора въобще няма да са такива, каквито производителите си представят, а удар ще понесат само тези „ядящи от лъвския пай и купуващи си имоти с европейски субсидии“. Той отказа да се извини за определението към бранша и прикани всеки желаещ за нови преговори, завършвайки, че „ръката на държавата винаги ще е протегната към всеки“.

Часове след изявлението му от Българската аграрна камера уличиха в лъжа премиера и опровергаха твърденията му, че от сектора са били канени на навременни разговори.

В понеделник в цялата страна – на различни ключови отсечки в десетки градове и на няколко гранични пункта земеделци излязоха на протест, изкарвайки дори тежка техника.

На фона на тази обстановка от Агенция БЛИЦ ви попитахме „Съгласни ли сте с вдигането на забраната за внос на украинско зърно у нас?“

Болшинството от хора смятат, че решението на НС е еквивалентно с национално предателство. Повече от половината от гласувалите (50,31%) роптаят срещу вота на народните ни представители.

Според 24,63% от гласувалите с това решение депутатите обричат зърнопроизводителите на глад и мизерия.

Едва 20,6% от анкетираните смятат, че това е бил правилен ход и смятат, че правилно правителството твърди, че именно така цените на част от стоките из магазините ще тръгнат надолу.

2,92% от гласувалите признават, че нямат мнение по казуса, а 1,55% са на мнение, че позицията ни трябва да бъде съгласувана изцяло с тази на Европа.

Гласувайте и в новата анкета на БЛИЦ където ви питаме: Трябва ли Денков да подаде оставка защото нарече българските производители терористи?

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук