Попълнете търсена ключова дума или фраза

Гръмна страшен скандал! Разследвана от ОЛАФ влезе в ръководството на "Да, България"

https://blitz.bg/obshtestvo/grmna-strashen-skandal-razsledvana-ot-olaf-vleze-v-rkovodstvoto-na-da-blgariya_news479034.html Blitz.bg София, България 12 Ян. 2017, 15:26 26043 прочита 0 коментара
Новоучредената партия  "Да, България" вече има Изпълнителен съвет от 14 души, избран в сряда вечерта от националния й съвет, който пък бе излъчен на учредителното събрание миналата събота, предава Канал 3.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов влиза по право в Изпълнителния съвет, който ще взима оперативните решения в партията. Петима от избраните в съвета са юристи – освен самия Христо Иванов, това са преподавателите по право в Софийския университет Боряна Мусева и Атанас Славов, Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика, както и бившият началник на кабинета на Христо Иванов в правосъдното министерство Надежда Йорданова.

Оказва се, че промотираните нови лица не са съвсем нови и няма как да бъдат представени целите в бяло, защото и най-елементарната справка показва, че те са оплетени в странни връзки, нарушавали са закона и дори са разследвани от ОЛАФ. 

Надежда Йорданова, която беше шеф на кабинета на Христо Иванов, е била обект на разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). 

През есента на 2011 година ОЛАФ е проверявала проекти, спечелени от няколко неправителствени организации, които имат индиректна връзка с министъра на околната среда и водите Нона Караджова, която според признанията на самия Бойко Борисов е била един от министрите, посочени му от Иво Прокопиев. Става дума за т. нар. Клуб Дондуков 53.

Случаят нашумява през октомври 2011 година, след като се разбира, че неправителствената организация "Прозрачност без граници" и партньорите им от "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" са спечелили европроект на стойност 500 000 лева, твърди сайтът "Биволъ". 

Двете организации се наемат да направят за четири месеца стратегията за развитие на българския износ в 11 напълно различни една от друга области. Свързаността на хора от гражданските сдружения излиза  от имотния регистър. Те са владеели заедно апартамент на ул. "Дондуков" 53, вероятно ползван като офис на обща фирма. Според сайта хората от клуб "Дондуков" 53 са спечели проекти за 1 милион лева и отделно 1.7 милиона лева от други две министерства. ОЛАФ не съобщава подробности за разследването заради неговата конфиденциалност.

Съсобственици на апартамента са Нона Караджова, бившият шеф на НОИ Йордан Христосков, Ева Радева, Борислав Тафраджийски, Стефан Иванов, Спартак Керемидчиев и още няколко лица. Управител на обединение "Транспърънси и партньори" пък е Надежда Йорданова от адвокатско дружество "Йорданова и Радева". Ева Радева пък е председател на сдружението "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление", което е другият партньор в обединението.

"Обединение Експортни стратегии на Република България", което е спечелило останалите позиции по същата поръчка, е с управител Борислав Тафраджийски, а в обединението участва кооперацията София Консултинг Груп, която в миналото също е била регистрирана на "Дондуков" 53 и е представлявана от Стефан Иванов и Спартак Керемидчиев.

Атанас Славов, който в момента е съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова, също се издига в новата партия. В Министерството на правосъдието обаче той е известен като чиновника с фалшивите документи. 

Славов е назначен в Министерството на правосъдието през юни 2012 г., когато начело на ведомството бе Диана Ковачева, а главен секретар – уволнената впоследствие Елена Петкова. Юристът се явява и печели конкурс за длъжността "държавен експерт" в дирекция "Правосъдие, нормотворчество и проекти", където се пишат проектите на бъдещите закони. Назначен е със заповед на министъра от 1 юни 2012 г.

Година по-късно инспекторатът установява, че той изобщо не е трябвало да бъде допускан до конкурса, защото не е отговарял на изискването за 5 г. професионален опит. Професионалният опит се доказва с официални документи за трудов, служебен и осигурителен стаж. А Атанас Славов не е представил нито трудова книжка, нито удостоверения от работодателя за осигурителен стаж по образците УПИ-2 и УПИ-3. Представял е граждански договори, копие от осигурителна книжка и справка за внесени осигуровки, част от които се зачитат само за стаж за пенсия. В момента на назначаването му в министерството той е имал общо 2 години 5 месеца и 29 дни доказан стаж. Конкурсната комисия начело с тогавашния главен секретар Елена Петкова обаче допуска кандидата.

Славов и неговият приятел Христо Иванов обаче намират цаката и за това нарушение. С назначаването на Иванов на поста правосъден министър Славов напуска позицията си на държавен служител и става съветник. Той е такъв до оставката на Христо Иванов. След това обаче кариерата му във властта продължава, защото е назначен за съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Няма данни договорът му при Бъчварова да е прекратяван. 

В Изпълнителния съвет на "Да, България" попада и бившата съпруга на Кристиян Таков - Боряна Мусева. Мусева е доста близка със скандалната съдийка Румяна Ченалова, разказват запознати с връзките в правните среди. 

Доцент Мусева преподава в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но отзивите за нейната работа съвсем не са ласкави.

"Бяхме колеги от 13 група и знам какво точно представлява тази нагла, проста и отвратителна жена, която е исторически срам за гилдията. Никакви знания, но наличие на търговия с влияние. По този начин се срива авторитетът на Юридическия факултет. "Мястото се пази за жена ми" - крещи Кристиян Таков. Някой може ли да даде надлежно обяснение защо лице като Боряна Мусева с много лоша репутация в обществото измества достойни учени?Деканът Тенчо Колев дори е учуден, че още не са й подарили титлата доцент. Тя преписва всичките си статии от немски университети и няма никакъв научен принос.Веднага след завършването на Юридическия факултет мъжът й я нареди в Министерство на външните работи, без да има конкурс. От тогава до днес всичките й желания за работно място са изпълнени.Не мога да разбера едно:защо тази престъпна търговия с влияние продължава и кой излъга свръхпрофана Боряна Мусева, че е главен асистент доктор по МЧП? Досега издава само сборници с нормативни актове и преписани статии. Тя е толкова зле, че не подлежи на разговор. В Министерство на външните работи бяха потресени от простащината й,но нищо не можеше да се направи", пише във форума на "Правен сайт" колега на доцент Мусева, за която умишлено е пропуснат фактът, че всъщност е съпруга на Таков.

В Изпълкома на новата партия влиза хардлайнерът на протестърите Антоанета Цонева, която е председател на Институт за развитие на публичната среда. Това обаче съвсем не е първата партия за Цонева, която е омбудсман на София от СДС. Партийните юзди ще дърпа и един от общо двамата служители на Ивет Добромирова - Александър Кръстев, който е представен като пиар специалист. Умишлено обаче е спестена агенцията, за да не се разбере, че той всъщност работи в бутиковата фирма на бившата говорителка на Марин Райков. 

Изненадващо на този етап в ръководството не влиза амбициозната Алина Добрева, която бе сред учредителите. Дамата също е представяна като едно от "новите лица", въпреки че беше в партията на Ковачки - "Лидер". Нещо повече - Добрева, чиято сестра е секретарка на бизнесмена, бе втора в листите за евроизбори 2009 година. Очаква се Добрева да атакува листите за парламентарните избори. 

Даренията, на които формацията разчита за финансиране на дейността си, вече са надхвърлили 100 000 лв. и пристигат от всички краища на света, хвалят се от партията. Оказва се, че феновете на "Да, България" са много щедри, защото са дарили не един, а цели четири офиса, два автомобила и един бус.  

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам