Грантовата сбирщина "ДАЙ България" на Христо Иванов и Иво Прокопиев е създадена с намерението да извърши пълна подмяна на всичките им неудобни ръководители в съдебната власт, научи БЛИЦ.
Клонингът на "Агнешките главички" избра да се пръкне в общественото пространство само няколко месеца преди изборите за председател на Върховния административен съд и на Висш съдебен съвет.

Проваленият протестър-министър Христо Иванов първоначално започна да атакува яростно главния прокурор Сотир Цацаров, на когото преди това се подмазваше, а след това взе на мушката си ръководителя на ВАС Георги Колев и съдебните кадровици.

Пъкленият замисъл на Иванов и ментора му Иван Костов е да направят всичко възможно, за да окупират всички органи на правосъдието, които все още не са пленени от тях. Припомняме, че в техния лагер са шефовете на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Софийския градски съд Калоян Топалов. Колегата им от Софийския районен съд Методи Лалов театрално си подаде оставката малко преди изтичане на мандата му, за да може след това да я използва като трамплин за влизане в политиката.

Много е вероятно именно Методи Лалов да е кандидатът на "ДАЙ България" и "Агнешките главички" за стола на Георги Колев. 
 
Калоян Топалов

Мракобесният задкулисен кръг ще фаворизира и още една фигура за върховете на Темида - скандалната съдия Мирослава Тодорова, която нашумя с рекордния си брой забавяния на мотиви към присъди.
 
Лозан Панов е гузен

В последните години брюнетката командва шпиц-командата, наречена Съюз на съдиите, чиято единствена задача е да обстрелва с компромати главния прокурор Сотир Цацаров.

Както медията ни разкри още в началото на годината, "ДАЙ България" играе ролята на силова застрахователна компания, която бди за сигурността на министрите от кръга "Капитал" Трайчо Трайков и Симеон Дянков и изкарва "репресия" обвиненията, които им повдигна прокуратурата.

От "ДАЙ България" се надяват, че ако успеят да подменят съдебните институции, ще издействат индулгенция и оправдателни присъди на обвиняемите Иво Прокопиев и Цветан Василев.

Ролята на патерица на "ДАЙ България" е отредена за бирения алкохолик Радан Кънев. Политическото-джудже, което бе отхвърлено от новия проект, сега е адвокат на посмешището Николай Ненчев.
Радан Кънев е адвокат на другото посмешище Ненчев

Вместо да се засрами от двуличното си поведение за двете години, в които бе в управлението на страната, Кънев яростно напада държавното обвениние и използва всеки разпит на Ненчев, за да бръщолеви пред ведомствените медии на "Агнешките главички" - "Капитал", "Дневник", "Медиапул" и "Клуб З".

Освен на Кънев, жълтите издания са се превърнали в стен-вестник на Христо Иванов и всячески се опитват да внушат, че празните му приказки за корупцията са меродавни.

На цялата сбирщина, обаче съвсем скоро ще й се наложи да даде обяснения за заграбените от мафитската приватизация пари, с които днес българските пенсионери можеха да взимат двойно по-високи пенсии, а инфраструктурата на държавата нямаше да отстъпва на тази в Австрия, Германия или Испания.

Румен ИВАНОВ, БЛИЦ