43-ма души в региона вече са под домашна карантина в Кърджали, предава 24Родопи.

Броят на кърджалийци, връщащи се от чужбина, става все по-голям, което налага мерките за изолация.
 
Това обяви шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев.
 
Припомняме, че на 16 март броят на жителите на областта под 14-дневна карантина, бе едва 17.
 Много гурбетчии се връщат от Западна Европа в родния край и това превръща област Кърджали в рискова, защото пристигналите не остават под 14-дневна домашна карантина, а тръгват „да свършат някаква работа“ или просто да купонясват с приятели.

Това са притесненията и на здравните власти, и на общинските, уточнява 24rodopi.com.

„Вчера най-голямата транспортна фирма „Юнион Ивкони“ спря автобусите за и от Западна Европа. Хората от Германия и другите страни се прибират с леки автомобили, а по всяка вероятност и с нелегалните бусове. И докато вътре в страната автобусите се движат по график, но пътниците се настаняват през седалка и през ред, как си представяте микробус да се движи от Холандия до Кърджали полупразен?“, коментира представител на транспортна фирма.

Започна дезинфекция по паркове и зелени площи в Кърджали. В ранните часове на деня работници от Общинското предприятие „Озеленяване чистота и благоустройство“ пръскаха в Градската градина.

Успоредно с тях, екипи дезинфекцират и в други части на града - останалите паркове, детските площадки, пространствата около паметниците, храмове и около обществени сгради.

За целта е осигурен над два тона препарат, съобщиха от общинската фирма. Успоредно с това се пръска и на Пазара на производителите. Тържището вече е с един вход и изход.

Предвидено е на 18 март да стартира и машинно миене на улиците в града, по график. Всички улици първа категория ще се мият всеки ден, улиците втора категория – три пъти седмично, улиците трета и четвърта категория – един път седмично.

Във водата в цистерните ще се добави дезинфектант, одобрен от Министерството на здравеопазването.

Миенето ще започва в ранните часове на деня, за да не се пречи на движението. Ще се измиват и прилежащите тротоари, площади и други пешеходни пространства.