Без изненади, и Българският хелзинкски комитет (БХК) се включи в координираната атака срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От прессъобщение, разпространено до медиите, става ясно, че адвокат Адела Качаунова, директорка на Правната програма на организацията, е "дала" на Висшия съдебен съвет (ВСС) свое становище, в което е отправила и 10 въпроса до номинирания за следващ  "обвинител №1", с надеждата, че ще им бъде дадена гласност по време на насроченото за 24 октомври изслушване на Гешев, пише "Правен свят".

Иначе, напълно очаквано, становището на БХК е отрицателно и относно процедурата, и относно конкретната кандидатура. Мотивите са вече добре познати от неуспелите улични протести, организирани неколкократно от близки до подсъми лица субекти, като т.нар. "гражданско сдружение" БОЕЦ, чийто лидер Георги Б. Георгиев е добре известният с близостта си до банкера-беглец Цветан Василев, както и от провалилия се като правосъден министър Христо Иванов. А обструкциите са следните – "качеството на процедурата е ниско", кандидатът е само един и протестиращите не го харесват.

Силно негативно впечатление и съмнения у адвокат Качаунова се оказва, че е предизвикал и фактът, че стотици прокорори, следователи, служители на МВР и органите на съдебната власт подкрепиха номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. "Качеството на процедурата е ниско.

Това е така на първо място поради самия факт на номиниране на един-единствен кандидат за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му. На второ място тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища съгласно чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, а именно — редица органи на съдебната и на изпълнителната власт", пише в становището на БХК.

Десетте въпроса на организацията пък са като "извадени от флашката" на Съюза на съдиите в България, чийто председател Калин Калпакчиев съвсем наскоро се оказа в подозрително единомислие с БХК относно съдбата на осъдения на 20 години затвор за убийство Джок Полфрийман. Въпросите са провокативни от гледна точка на това, че подсказват очакван отговор, а част от тях дори не засягат прякото управление на държавното обвинение, като вместо това се отнасят до законодателя.

Най-общо БХК очаква кадровиците да попитат Иван Гешев за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата Колеви срещу България, Великова срещу България, Ленев срещу България и Димитър Митев срещу България; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци ("престъпленията от омраза").