Вчера, в предаването по ТВ1 „Въпросите“ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков се включи в до болка познатата опорка на кръга „Капитал“, че Пеевски кадрувал в ДАНС вече 10 години, а ДПС са овладели съдебната власт. Наслушали сме се на подобни твърдения през последните години от страна на медиите на Иво Прокопиев.

Нищо ново, освен това, че когато Рашков говори с риториката на Прокопиев, вече държавата влиза в ролята на евтин пропагандатор на мантрите на кръга „Капитал“. Но и това не е изненада, след като за всички е ясно, че днес Прокопиев управлява държавата през служебния кабинет на Румен Радев.

Но не подхожда на човек, чието битие е преминало през различни висши постове в същите тези правоохранителни органи, какъвто е именно Бойко Рашков, да обвинява Пеевски в кадруване в ДАНС, а още по-смешно, че Пеевски бил „създател кадрово на тази агенция“ и че „ДПС е сложила трайно ръката си върху националната сигурност“.

Е, стига вече. Твърденията за вездесъщия Пеевски започват доста да омръзват. След ДАНС сигурно и ГДБОП е създал кадрово, Национална служба „Полиция“ също, а защо не и НАП.

И в приходната агенция всички са хора на Пеевски. То в държавните институции явно няма други служители, освен хора на Пеевски. И всеки, който е неудобен на временната власт, се обявява за човек на Пеевски, пък нароченият човечец може въобще и да не е виждал Пеевски на живо. Няма никакво значение.

Да не говорим също колко лица от турското етническо малцинство у нас има в редиците на специалните служби. Николко, но това не пречи ДПС да е сложила някак ръка върху националната сигурност. По-старите помнят, че дори в казармата етническите турци ставаха само трудоваци, дори не им даваха автомат да държат. Както и да е. Несериозно е обаче подобни твърдения да се правят от дългогодишния член на БКП, пардон БСП – Бойко Рашков.

Твърденията на Рашков звучат несериозно и като се вземе предвид, че днес контролът върху всички специални служби в страната се държи еднолично от президента Румен Радев. Именно Радев смени всички шефове на службите и постави начело на националната сигурност само свои хора. Може би именно затова, за да се прикрие истината, отново се вкарва мантрата „Пеевски“.

Ако се върнем назад, ще установим също, че ДАНС е създадена в днешния си вид през 2007 година (със Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“), когато управляваше правителството на БСП начело с Сергей Станишев. Какво общо е имал Пеевски с агенцията тогава.

И за да завършим. Ако Пеевски имаше хора в ДАНС, щяха ли да го издирват като международен престъпник още в деня, в който излезе информацията за офшорните му фирми. Такава показна бързина агенцията не е проявявала по никакъв повод, а камо ли за едни офшорки без дейност и активи, при това надлежно декларирани от страна на бившия народен представител.

И как е изтекла информацията за часа, в който Пеевски бе призован на булевард „Черни връх“, за да е пълно там с журналисти. Със сигурност не е от самия Пеевски, той няма никакъв интерес от създаването на излишна истерия около призоваването му за разпит.

Значи информацията е изтекла от същата тази ДАНС, услужливо, и то към медиите на кръга „Капитал“ и техните протежета в телевизиите. Това, което последва, го видяхме всички. Канна Рачева от бТВ за малко да се напъха в автомобила на Пеевски, толкова „всеотдайна“ и отдадена на каузата на Прокопиев журналистка, здраве му кажи.

Относно овладяната съдебна система. Да, Рашков е прав, че е овладяна, но не от ДПС (или Пеевски), а от тези, които именно управляват задкулисно служебното правителство. Кръгът „Капитал“ и Иво Прокопиев. Не е тайна за никого, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е приближен на Прокопиев, на пряк телефон са. Сега Панов е издигнат за президент от политическия инженеринг на Прокопиев – „Демократична България“.

Грантовото НПО „Съюз на съдиите в България“ е също на каишка на Прокопиев, а възможностите на най-кресливата прослойка на съдийското съсловие не е за подценяване, когато става дума за кадруване в съдебната система или за прокарване на една или друга позиция на съсловието. Да не говорим, че Прокопиев е спечелил всички дела за неимуществени вреди срещу бившите медии на Пеевски. И не защото е прав в съдебните битки, а просто защото е Прокопиев – свещената крава за съдиите.

Недосегаемият за Темида Прокопиев. Дали това щеше да се случи в „зависимия“ от Пеевски (както твърди Рашков) съд, едва ли. Но в зависимия от Прокопиев се случва и то многократно.

Да припомним, че именно съдът отхвърли обвинението на Прокопиев по откровената далавера, наречена „ЕВН“ и че прокуратурата не протестира (обжалва) съдебното решение.

И така Прокопиев излезе изпран за деянията си именно през съда. Дали и това е случайно. Според Бойко Рашков – напълно случайно, министърът се интересува само от двете офшорки на Пеевски, без дейност и без активи, на всичкото отгоре и прекратени към ден днешен. Това е най-големия проблем в държавата, в разследването на който се впрегна в безпрецедентна бързина държавната машина.

А случая със заличаването на марката „Телеграф“ с прокурорски акт, което щеше да доведе до ликвидирането на вестника. Безпрецедентна атака срещу независима българска медия, но иначе мантрата, че Пеевски въздействал и върху прокуратурата, не спира да се повтаря вече години наред.

Ако така „въздейства“, че прокуратурата се опитва да затвори собствените му вестници (докато ги притежаваше), здраве му кажи. Или десетките прокурорски проверки, инициирани именно по желание на жълтопаветните грантаджии на Прокопиев, постоянно пишещи измислени доноси против Пеевски?

Те пишат и веднага прокуратурата им се връзва и Пеевски дава обяснения. Страшно въздействие, няма що.
Но тези мантри винаги са работели, защото какво по-голямо отклонение на вниманието от Прокопиев, който е овладял отдавна съдебната система, когато за извършеното от него може чрез медийната си машина да обвинява дежурния му виновник за всички злини в държавата – Пеевски.

Така че нищо ново под слънцето – докато Рашков коли и беси в ДАНС, защо да не обвини пак Пеевски, че кадрувал там. Само че на хората им писна за всичко да е „виновен“ постоянно Пеевски, все едно че няма истински проблеми, които се замитат под килима. И за вдигането на цените на тока и горивата ли им е виновен Пеевски? Или за увеличения с милиарди външен дълг само за три месеца?

Сигурно е виновен и за климатичните промени, идването на талибаните на власт в Афганистан или за нарушаването на човешките правав Северна Корея. Не са се сетили Прокопиевите проксита като Рашков, не са го обвинили и за това. Но никога не е късно. Какви ли още лъжи ще изрекат, предстои да видим.