Ако в "Кремиковци" има пари, заплатите могат да се платят и с подписа на единия синдик, тъй като той представлява дружеството по силата на закона. Това заявява адвокат Николай Баташки, представляващ кредиторите на "Кремиковци" в делото по несъстоятелността на комбината.
По-рано днес премиерът Сергей Станишев каза, че е възмутен от решението на Софийския апелативен съд, който отстрани един от синдиците в комбината "Кремиковци".  Станишев обясни, че според юристи то е абсолютно немотивирано. Трябва да се търси отговорност от този съд, който е взел това решение, каза още премиерът.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че заплатите на работниците в "Кремиковци" са под въпрос, защото единият синдик бил отменен от Софийския апелативен съд и нямало кой да подписва от името на дружеството.
Според адвоката обаче изказването на Петър Димитров е некомпетентно и неточно.  Не е вярно твърдението на министъра, че в дружеството няма оторизирани хора да вземат решения - това е единият избран синдик с над 50% от размера на вземанията на кредиторите, уточнява юристът.
В Търговския закон, обяснава адвокат Баташки, няма понятие „синдик на държавата".
Синдикът се избира с мнозинство от размера на вземанията, притежавани от кредиторите на дружеството.

Доколкото за отстранения синдик Анна Миленкова на Първото събрание на кредиторите са гласували участници с размер на вземанията под 50%, то тя не е избрана законно от събранието за синдик. Назначаването й служебно от председателя на Софийски градски съд, Светлин Михайлов, е напълно незаконно и недопустимо. Поради това е отменено от Софийския апелативен съд, заявява адвокат Баташки.
Истината е, че няма пари за изплащане на заплатите, защото произведената на ишлеме продукция е запорирана от съда и не може да се продава, а дружеството няма приходи, което следва да се знае много добре от министъра на икономиката, смята юристът.  /БЛИЦ