Не ми е известно да има такъв европейски механизъм за мир, за какъвто говори президентът Радев. Но при всички положения трудно можем да очакваме примирие в тази обстановка. Аз също съм пацифист, но не мисля, че лишавайки Украйна от оръжие ще постигнем по-бърз мир.

Такова мнение изрази в ефира на Nova News бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Според него страната ни може да предостави въоръжение на Киев, без това да застраши по какъвто и да е начин националната ни сигурност. И допълни, че този въпрос би могъл да се промени с едно евроатлантическо управление на страната.

На фона на войната в Украйна, моментът е подходящ за модернизация на българската армия и за ускоряване на производствата. Това, което сега отказваме да дадем на Украйна, до две-три години ще е негодно за употреба, посочи Свинаров.

По отношение на военната ни авиация бившият министър обясни, че България е имала достатъчно време, през което да си наеме или да закупи самолети втора употреба преди идването на американските F-16.

Новият кабинет трябва да определи политическите цели на България и кои са ни националните интереси. В момента сме изправени пред едно сериозно недоверие от нашите партньори в ЕС и НАТО, каза още той.

В заключение отбеляза, че опасността от ядрен конфликт е съвсем реална.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук