С апартамент на съмнително ниска цена в София се е обзавел и скандалният бивш кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков. Според документите официалната стойност на столичния му палат се разминава поне два пъти с пазарната, коментират брокери, запознати със случая, съобщава "Булнюз".

Подобен тип сделки според експерти могат да костват на извършителя обвинения за укриване на доходи и данъчни престъпления. Причина са спестеното плащане на ДДС, 2.5% местен данък и солидна такса за вписване на нотариус върху реалната цена. Стига прокуратурата да пожелае да провери Чоков както останалите му колеги от ГЕРБ.

Проверка в Имотния регистър показва, че той купува "златния апартамент" в столичния кв. Студентски град през 2010 г. По това време според брокери е пикът на имотния бум и цените са на върха си. Това не пречи на тогавашния кмет на Галиче да плати едва 333 300 лева за гигантското жилище с площ 236 квадрата на последния етаж с впечатляваща панорамна гледка. Като бонус вървят и два гаража от по 18 квадрата, откъдето асансьори отвеждат ВИП обитателите в покоите им. Изчисления показват, че за квадрат Чоков плаща по около 650 евро, докато по това време цената в района не пада под 1200 евро.

Жилището на Чоков е на последния етаж в луксозната кооперация

Сметката набъбва и заради изключително луксозната сграда. Кооперацията на Чоков е оборудвана с най-съвременните системи за сигурност и жива охрана.

Там екскметът на Галиче изтърпяваше домашния си арест до декември миналата година, когато бе спипан да вечеря в луксозен ресторант. Видеокамери са монтирани на блока и на индивидуалните звънци на обитателите му, а асансьорите могат да се ползват само от собствениците.

След като Ценко Чоков бе осъден на първа инстанция на 4 години затвор, а баровският имот бе запориран от КОНПИ и при успешен процес за конфискация може да бъде отнет в полза на държавата.