Жегата от изборите за местна власт отмина, но това далеч не значи, че напрежението вече се е уталожило. Драмите в местните парламенти тепърва започват, а като най-голяма се откроява тази в столицата.

След оспорваната надпревара за кметското кресло, която бе решена от едва 4000 гласа, начело на столицата застана кандидатът на ПП-ДБ-СС – Васил Терзиев.

Сега на дневен ред пред новоизбраните общински съветници седи изборът за председател на Столичния общински съвет (СОС). Доскоро тази позиция бе заемана от категорично блестящо представилия се на поста Георги Георгиев от квотата на ГЕРБ.

Сегашният пъстър общински съвет обаче предполага, че изборът на ръководител няма да е никак лесен и това се доказа от първите два фалстарта.

Няма как да не ви припомним, че по данни на ЦИК след последните избори, разпределението в СОС е следното:

ПП-ДБ-СС – 23 души

ГЕРБ – 14 души

БСП и коалиция – 9 души

„Възраждане“ – 8 души

ИТН – 3 души

КОД – 3 души

ВМРО – 1 човек

Всичко това доведе до патова ситуация с избира на шеф на СОС. Двете тайни гласувания не можаха да определят кой да е новият ръководител на органа. Вотът този понеделник (21 ноември) повтори този от миналия (13 ноември).

Кандидатите бяха същите - Борис Бонев от ПП-ДБ-СС, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от “Възраждане” и Пламен Данаилов от ИТН, и отново никой не събра нужните 31 гласа. Последва балотаж между Бонев и Тонева, също с предизвестен резултат - той взе 23-те гласа на коалицията си, а опонентката му - 9-те на левите.

Стана ясно, че днес (вторник 21 ноември) ПП-ДБ изпращат покани към всички партии в СОС да излъчат представители за разговори по политики. От коалицията отново ще издигнат Борис Бонев.

На фона на всичко изброено по-горе, от БЛИЦ попитахме читателите си: "Очаквахте ли драмите с избирането на шеф на Столичния общински съвет (СОС)?" 

Резултатите от анкетата ни сочат, че според по-голямата част от гласувалите - 45.74 %, който и да оглави СОС, столицата няма да се оправи.

На второ място 29.33% от хората смятат, че в България всичко се получава по трудния начин.

19.38 % от тях пък са на мнение, че това за пореден път е демонстриране на безотговорното поведение на нашите политици във важен момент, а 2.2% са оптимисти, че този път разумът ще надделее и бързо ще се разберат.

3.36% от гражданите споделят, че нямат мнение по въпроса.

Гласувайте ТУК в новата анкета на БЛИЦ, където питаме: Кой крив и кой прав във войната между Кирил Петков и МВР шефа?

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук