През Новата година българите ще са по-богати и една от причините за това е, че цялата армия от държавни служители ще получи обещаните им от бюджета увеличения на заплатите. Това каза финансистът Емил Хърсев, цитиран от bTV.

Икономистът Мика Зайкова обаче не отговори положително на въпроса дали през 2019-та българите ще забогатеят. „Колкото и да са много държавните чиновници, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме сред страните, в които инфлацията расте най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е трудно”, обясни тя.

Хърсев пък уточни, че бизнесът също е потвърдил намерение за увеличаване на заплатите с 8%. По думите му инфлацията винаги е по-ниска от ръста на доходите през последните 10 г.

Според Хърсев в сравнение останалите европейски държави качеството на живот у нас определено е добро и ние не сме на последно място в Европа.
„Три са страните, в които има малко по-ниски доходи от нас – Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово”, каза обаче Зайкова.

„Защо имаме излишък? От капиталовите разходи, не от това, че изведнъж събираемостта е започнала да става по-висока”, добави тя. 
Хърсев пък отчете, че и събираемостта на данъци, акцизи и мита расте, и в същото време неизвършените капиталови разходи, които са били планирани в миналогодишния бюджет, водят до излишъка, с който завършихме годината. 

„Четири години поред залагаме дефицити, a накрая завършваме с излишъци – това е или недобре планирано нещо, или нарочно направено”, отбеляза Зайкова.

Тя предупреди, че през 2019-та може да се очаква или нова финансова криза, или да сме в застой.

„Очакванията на света са намаляване на растежа, но криза в следващата година никой не прогнозира”, каза Хърсев.

Бившият социален министър Иван Нейков пък каза в сутрешния блок на БНТ, че ако искаме по-високи доходи, трябва да търсим сериозни инвестиции. Има обаче сериозни аргументи, че икономическият ръст започва да се стабилизира, коментира той.

Ексминистърът подчерта, че една от най-важните промени за гражданите е тази при социалните пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата. Те престават да бъдат вид пенсия и стават допълнително социално плащане. Затова много хора ще трябва да подадат заявление, тъй като тези помощи вече няма да се плащат от НОИ.

Според експерта, през 2019 г. инфлацията у нас ще нараства.

„2019 г. ще видим по-висок ръст на инфлацията отколкото предишни години. Това ще изяде до голяма степен розовия цвят в посланията на управляващите“, прогнозира той.

По думите на проф. Христина Вучева, очакванията са по-сериозни промени в доходите да има от 1 юли, когато ще се променят пенсиите и някои плащания.
„Това, което засяга по-голям кръг хора, е обещанието да се увеличат с 10% заплатите на работещите в администрацията и с 20% да нараснат заплатите на работещите в образованието“, каза още тя.