„Глобалният център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, който беше открит в София през 2019 г., не е достатъчно популярен и обществото малко знае за неговите инициативи. Време е да го напълним с реално съдържание“.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 с посланика на Китайската народна република Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн. 

Вицепрезидентът изрази надежда служебният кабинет да е по-амбициозен от предишното правителство в тази посока. От своя страна, посланик Сяодзюн изтъкна голямото значение, което Китай отдава на този център, и активната роля на България в инициативата. „Форматът „17+1“ е важна част от китайско-европейското сътрудничество.

Тази инициатива ще даде импулс и на китайско-българските отношения и практическото сътрудничество в различни области“, подчерта китайският посланик.

Илияна Йотова изтъкна напредъка в общоевропейската политика към Китай. „Надяваме се, че България като страна член на ЕС ще продължи да играе активна роля в тези отношения“, посочи посланик Сяодзюн.

На срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на контактите между България и Китай, особено в областта на образованието и културата. Посланикът на Китай отбеляза амбицията за разширяване на китайските инвестиции у нас.

Дун Сяодзюн изтъкна, че през последните години с подкрепата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова приятелските отношения между двете държави се развиват в много добра посока. Посланикът припомни приетата през 2019 г. между президентите Румен Радев и Си Дзинпин Съвместна декларация за издигане на двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство.

От своя страна, вицепрезидентът подчерта, че независимо от политическите промени в България отношенията с Китай остават константна величина. Дун Сяодзюн специално благодари на Илияна Йотова за доброто сътрудничество в различни сфери.