В България няма мафия. Има отделни групи, отделни престъпници, заяви в интервю за агенция БЛИЦ ген. Любен Гоцев.
Генерал Любен Гоцев е роден на 3 март 1930 г. в София. Женен с две дъщери, две внучки и два внука. През 1960 г. завършва Института за международни отношения в Москва със специалност “Международни отношения”. Веднага след дипломирането си постъпва в Министерството на външните работи (МВнР). В периода 1974-1982 е заместник-началник на Първо главно управление (външно разузнаване) на КДС, а по-късно през 1990-та и първи заместник-министър на вътрешните работи, съответно генерал. През есента на същата година е министър на външните работи във второто правителство на Андрей Луканов. От февруари до декември 1991 е посланик в Нидерландия, пенсионира се на следващата година. В периода 1993-1999 г. ген. Гоцев се занимава за кратко с частен бизнес. След успешния старт на книгата “Отмъщението” на писателя Бойко Беленски, проследяваща живота, личността и покушението на Георги Стоев, ген. Любен Гоцев пожела да коментира вече прочетеното.

- Вашето име беше намесено в книгите на покойния Георги Стоев. Има ли някаква истина в онова, което той пишеше за Вас?

Нееднократно съм заявявал и този път най-отговорно повтарям, че няма нито грам истина във въпросните книги, занимаващи се с моята особа. Нищо от онова, което се чете в тях, не отговаря на действителността.

- А каква е вашата версия за убийството на Стоев?

Лично аз нямам версия. Говореше се, че Стоев настойчиво е искал да получи обещаваните му хонорари, тоест имало е конфликт на интереси между него и други хора. Дали е така аз не знам.

- В миналия ни разговор ми казахте, че не сте се познавали със Стоев. А искали ли сте по някакъв начин да му отмъстите, че петни името ви в романите си?

Ако ме познавахте лично, никога не бихте ми задали този въпрос. Вярвам, че не искате да ме уязвите или унижите.

- Така е, но ако все пак той беше жив сега, щяхте ли да предприемете нещо срещу него?

Мисля, че ви отговорих по-горе.

- В книгата на Бойко Беленски се споменават още имената на Маргините, Маджо... В какви взаимоотношения сте с тях?

В никакви. Просто не съм имал и нямам каквито и да било отношения или взаимоотношения с тях.

- Има ли мафия в България според вас?

Няма. Има отделни групи, отделни престъпници, но това е атрибут на живота и действителността, в която живеем днес.

- Смятате ли, че показните убийства у нас ще продължат? Очаквате ли още покушения?

Всичко е възможно. А какво смятам аз, няма особено значение. Светът от последните няколко дни става все по-различен. Явлението „Обамания” трябва да накара и нас българите да се замислим за нови неща, за нови хоризонти.

Едно интервю на Анелия Попова