Злощастно падналият хеликоптер, в който загинаха двама български военни отприщи политическите страсти. БСП реагира мигновено и заговори за вот на недоверие. Поискана бе оставката и на вицепремиера Каракачанов. БЛИЦ потърси мнението на лидера на "Атака" Волен Сидеров по горещите теми. Ето как политикът отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Г-н Сидеров, как ще коментирате искането на БСП да внесе вот на недоверие срещу правителството заради двамата загинали в авиоинцидента?
- Опозицията винаги е в правото си да иска вотове на недоверие и да атакува управляващите. Това е демократичната игра на парламентаризъм.

Въпросът е обаче, че никъде в изявлението на БСП по повод вота на недоверие не видях сериозни аргументи. Твърденията им приличаха на поезия, която преминава в проза. Но нямаше конкретни факти и данни в подкрепа на искането им, което ме кара да мисля, че БСП просто иска да напомни за себе си. Нищо повече.

- Как тълкувате твърденията на президента Радев, който каза, че много по-рано е предупредил правителството, че може да се стигне до инциденти заради остарялата военна техника?
- Аз винаги съм бил много толерантен към президента Радев. Подхождал съм джентълменски към него, като към млад и неопитен политик.

- Защо смятате, че президентът не е политик?
- Защото той не е политик. Радев влезе с един таран, да използвам това понятие от авиацията, в президентството. Казах му, че съм готов да споделям с него опита си, за да може той да стане държавник.

Когато си избран на такъв висок пост като неговия, трябва да имаш държавническо мислене, а не да създаваш разколи във властта, от която си част и да водиш политика, която да дава добър знак във вътрешен и външен план.

В момента България стои много добре международно. Правителството направи няколко хода, които са много добре приети, както на Запад от нас, така и на Изток от България. Точно в този момент президентът да атакува правителството не е редно и полезно за страната.

Що се отнася до проблемите с остарялата техника, още когато бях журналист съм писал десетки статии за разбиването на българската армия, нарязването на ракетите и унищожаването на военната техника, което беше направено под натиск отвън.

Не знам дали тогава Радев е бил генерал, полковник, майор или млад войник, но не съм го чул тогава да каже, че не е съгласен с това, което се случва с армията ни. Козирувал е, марширувал е по плаца и е рапортувал бодро и послушно, но не е изразил критично мнение.

- Президентът почти през ден атакува министър-председателя. Очаквате ли да продължи полемиката между Радев и Борисов?
- Според мен недобри в професионален план съветници напомпват самочувствието на Радев, че той може да стане център на нова политическа сила, която да измести ГЕРБ и дори БСП. Той стана президент с подкрепата на БСП и бе посочен от тази партия, но амбициите, за които чувам за хората около него е той да направи нова формация.

Аз съм се борил за Демокрация в България и всеки да може да прави партии, за да се бори на политическия терен. Но в случая Радев е избран с мандат на президент и докато той продължава не е редно да прави политически интриги, които да говорят за амбицията му да създава политическа сила.

Радев е длъжен да е надпартиен, да бъде държавник и президент на всички българи. Ако се опитва сега да печели точки с евтина политика, за да може утре да прави политическа сила - това е некоректно, защото не трябва да се използва един висок пост, за да се прави партизанщина.

Неговите нападки, които често отправя към правителството трябва да са аргументирани и конструктивни.

- Достатъчно устойчива ли е коалицията ГЕРБ - Патриотичен фронт, за да удържи властта си още 3 години?
- Това, което зависи от мен е коалицията да е устойчива и правителството да изкара мандата си. С тази кауза съм се ангажирал още при формирането на тройната патриотична коалиция. Бях сигурен, че ще вземем добър резултат на президентските избори и го показахме.

На парламентарния вот Патриотите станахме трета политическа сила. Аз съм за това да има устойчивост и да се покаже, че добрите неща в обществения живост стават бавно, постепенно, с усилия и пот на челото, а не със щракане на пръсти и гръмки изявления. За това трябва да бъде завършен този мандат и аз ще направя всичко възможно това да се случи. Дори да има смени в кабинета, те не трябва да повлияят на общата политика и на общия път. 

Колкото до другите участници в патриотичната и в голямата коалиция, те трябва да бъдат питани дали ще издържат теста.
 

- Ще издържат ли нервите на министрите - двама от тях Теменужка Петкова и Бисер Петков подадоха оставки, но продължават да заемат местата си. Очаквате ли други рокади в изпълнителната власт?
- Възможно е. Смяна на министър не е драма. При положение, че имаме устойчивост и сме наясно какво вършим и че има добри резултати като цяло - икономически ръст, подобряване на сигурността, заради която БСП сега ще иска вот, но само да припомним, че има намаляване в ръста на престъпността. По време на предишното управление нещата бяха много по-зле! 

Трябва да се направят още много подобрения - и аз искам да се повишат пенсиите и да се открият нови работни места. Но всичко това става бавно и най-вече спокойно, ако не се занимаваш непрекъснато с отвличане на вниманието с несъществени въпроси.

Затова мисля, че този мандат трябва да бъде изкаран. В политиката не стават чудеса, а промените се извършват с бавна и упорита работа, което изисква оптимално спокойствие.

- Да, но в страната продължават да се извършват престъпления. Избягаха двама затворника, след това единият от тях Пелов беше убит. Застрелян бе и хазартен бос. Не трябваше ли това да доведе до рокади в системата на вътрешната сигурност?
- Ако има персонална отговорност, тя трябва да се понесе и да има смени. Но това са въпроси, които ги решава премиерът. Ние сме излъчили своите представители от патриотичния фронт, но той си работи с министрите и екипа си. Борисов е в правото си да смени някого, ако прецени. Това не е никакъв проблем и драма, стига цялостно да се върви напред.

Ако някой не си е свършил работата в системата на вътрешната сигурност, полицията или някъде другаде, няма проблем да бъде сменен с друг!

- Разговаряте ли често с премиера Борисов?
- Често, не. Но ако има тема, да. Никога той не е бягал от възможност да разговаряме. Не мога да се оплача, че с Борисов нямаме диалог и комуникация.

- Обадихте ли му се за рождения ден?
- Той е в чужбина, но съм му написал специален поздравителен адрес, който ще ви предоставя. Написал съм по-нестандартен текст, но аз поначало съм човек на перото.

Освен обичайните пожелания към Борисов, обобщавам този труден път, който сме изминали двамата в политиката. И неговото израстване като балансиран държавник.- За първи път от много години експертите в областта на финансите са категорични в оценката си, че икономиката е в подем. Очаквате ли тази тенденция да се затвърди и продължи през следващите месеци?
- Това звучи добре за мен, защото министърът на икономиката Караниколов е предложен от нас и излъчен от патриотичната квота. Ако свържем този факт с добрите резултати можем да кажем, че е важно кой е министърът на икономиката. Но в същото време смятам, че още доста може да се направи.

В момента ние с Караниколов и екипа му работим за това да се разширят възможностите пред бизнеса и българските предприемачи да стигат по-лесно до проекти и да се раздвижи тази сфера, в която европейските пари стигаха малко по-трудно до обикновените бизнесмени. Това искаме да променим. 

Наред с това откриваме и информационни бизнес центрове в областните градове. Първият от тях ще отвори врати в моят избирателен район в Ямбол. След това и в други градове, за да се раздвижи българският бизнес.

Чуждестранните инвеститори са добре дошли, но не трябва да жертваме българските предприемачи заради чужди интереси.

Българският интерес е на първо място и в това с министър Караниколов имаме общо виждане. 

- Благодаря, г-н Сидеров!
- Аз също благодаря, г-н Крачунов. Успех на БЛИЦ. Знам, че това е един от най-четените и търсени сайтове, и пожелавам успех на читателите ви!