Службите имат много нерешени проблеми, смята председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов.

Националната служба за охрана е подчинена само на президента и се отчита единствено пред него и  така се получава парадокса, че тя рапортува пред този, когото обслужва, заяви в предаването „Неделя 150” по БНР Спасов. Според него от времето на комунизма службите са обгърнати с ореол на секретност и заради това се получават всякакви изкривявания. Оказва се, че има битови и организационни проблеми, които не са решени и работата на Народното събрание по контролирането им би допринесла за тяхното решаване, допълни Спасов.  Според него специалните служби трябва да са под контрола на парламента. Моята работа е да проверя дали тайните служби са си свършили работата, защото обществото очаква ясен отговор за дейността им, заяви той. Минчо Спасов отбеляза, че ще бъде проверено дали има смяна на политиката на българските тайни служби или няма такава смяна. След това имаме два варианта на действие. Единият е да препоръчаме на ръководството на службите да направят промени и да наблюдаваме как се извършват те. Ако не ги направят, препоръчваме смяна на това ръководство, заяви  председателят на вътрешната комисия. Според  него  не трябва да се увеличават средствата за подслушване. По думите му това е и мнението на колегите му.  

Относно антикорупционните действия по САПАРД, Спасов заяви, че разчита на съдебни актове, за да може да коментира с пълна увереност състоянието на действията. Той използва случая, за да поздрави Анна Караиванова от Инспектората към ВСС за проявената самокритичност, както и критиката към магистратите, произнесли се по тези дела. /БЛИЦ