Зоя Мутишева е позната на родния зрител от участието си в хитовото музикално шоу „Гласът на България”, където успя да спечели безапелационно сърцата на феновете с невероятното си присъствие и глас. Тогава неин ментор бе Миро, който не скри, че Зоя е неговата надежда за нова звезда на българския музикален небосклон. Именно Миро води Зоя и на прослушване в Hit Mix Music, където талантът й веднага спечелва продуцентите. Така стартира и кариерата на талантливото момиче. Нейният първи сингъл „Твоите сини очи” се появи в началото на 2016 година, като само за една нощ спечели хиляди гледания. В личен план Зоя е щастлива – с любящ мъж и малка дъщеричка, с които живее далеч от светлините на прожекторите в село край Плевен.
- Здравей, Зоя. Разкажи ми как започна музикалната ти кариера?
- Здравей! Първата ми изява беше в механата на село. Пак там започнах и първата си работа като певица.


- А каква беше като малка?
- Бях като всяко едно дете. Бях трудолюбива и ученолюбива. Много обичах да се качвам в каручката на баща ми и да пея песните на Софи Маринова. Аз бях певицата на компанията.

- Имаш ли любим детски спомен?
- Най-големият ми брат служеше в София и родителите ни му бяха ходили на свиждане. Връщайки се от там, ми бяха купили рокля, която си беше типично циганска. Много си я обичах и до ден-днешен ми е запечатана в съзнанието.

- Разкажи ми и някоя друга история от детството си?
- Спомням си за една Нова година, когато се бяхме събрали цялата фамилия да празнуваме и малко преди 12 ч. угасна токът. Майка ми напълни бурканчета до половината с олио и направи фитили от стари парцали, за да си светим. Баща ми печеше месо на жар в печката на дърва, с която се отоплявахме, и разказваше истории. Така посрещнахме Новата година – много мил спомен.

- Как се роди любовта ти към музиката?
- Аз съм родена в музикално семейство, баща ми не можеше без музика и постоянно свиреше на хармоника, най-големият ми брат също е певец и аз от там прихванах любовта си към музиката.

- Това изненада ли родителите ти?
- Първоначално родителите ми не приемаха да работя като певица, защото традициите ни не го позволяваха, но постепенно се примириха с това, след като се доказах пред много от музикантите като една от добрите певици в бранша.

- Защо реши да се запишеш в „Гласът на България”?
- Приех записването си там като шега. Не вярвах, че ще изляза на голямата сцена заедно с големите музиканти от „Ку-ку бенд”. Преди това не съм имала толкова големи изяви и пред такава публика. Много се притеснявах,
 
докато Миро не се обърна и не ме избра

Тогава разбрах, че ще трябва да дам 100 % от себе си и да докажа коя е Зоя Мутишева. Конкуренцията беше много голяма, а това ме накара да разбера, че записването за „Гласът на България” не е шега, а е едно много сериозно предизвикателство.

- Какви са ти отношенията с Миро след формата? Разкажи ми някоя история с него?
- За Миро мога да говоря само добро. И до днес сме приятели с него. Той е мой ментор дори и сега. Когато имам нужда от съвет, винаги е насреща, подава ми ръка, чуваме се по телефона и си говорим за всичко. Благодарна съм на Бог, че ме срещна с него.

- Как получи предложение от Hit Mix Music?
- Една вечер ми се обади именно Миро и ми предложи да отида на прослушване при Оцко. Аз знаех кой е той и приех на момента. След като мина прослушването, получих и поканата си да работя с компанията.- А помниш какво си купи с първия хонорар в кариерата си?

- Помня, беше 20 лв. и аз си ги събирах, за да си купя микрофон. Това беше моята мечта тогава.

- Кое е най-големият бакшиш, който си получавала?
- Бях отишла с приятелки на механа, от съседната маса ме разпознаха и

ми дадоха 200 евро, за да им изпея две песни

Стана ми неудобно и върнах половината, след като изпях песните. Но до ден-днешен най-големият хонорар и бакшиш за мен е радостта на хората, когато пея за тях и когато те се забавляват.

- А най-неприличното предложение, което си имала?
- Досега не съм имала неприлични предложения.

- Какво не би направила за пари?
- Не бих се променила за пари. Не бих предала себе си, не бих предала и най-близките си хора, които ме обичат и които аз обичам. 

- Имаш дете, ще ми разкажеш ли за нея?
- Имам най-прекрасната дъщеря на света! Тя е моят смисъл и стимул в живота да се боря с всичко и всички. Благодаря на Бог, че ме дари с нея.

- На какво се опитваш да я научиш?
- Тя е много добро дете и много ми помага. Опитвам се да запазя всичко това в нея. Не искам да я променям, а да задържа чистотата и невинността, която притежава всяко едно дете.

- Каква майка си?
- Смятам, че съм добра майка, старая се да не липсва нищо на детето ми и когато отсъствам по-дълго време, да наваксам всичко пропуснато.

- Разкажи ми някоя забавна случка с дъщеря си.
- Първото ни море мина доста екстремно. Докато аз бях в банята, тя успя да подпали стаята. Наложи се да заплатим изгорялото легло, след което да си тръгнем по-рано от почивката.

- Не живееш в големия град, защо?
- С мъжа ми имаме апартамент в града, но спокойствието липсва. На село свободата и тишината не може да я замести нищо друго. Тук съм отраснала, тук е и семейството ми, това не се заменя за нищо.

- Получавала ли си предложения от „Пайнер”?
- Не, не съм имала предложения от друга музикална компания. Смятам, че сега съм на точното място.

- Какво подготвяш в момента в музикален план?
- Очаквайте изненади. Сега

обсъждаме с Оцко следващия проект

- А ставала ли си жертва на някакви пътни инциденти?
- Слава Богу, не съм имала пътни инциденти и дано и занапред да нямам.

- Имаш ли фобии?
- Да, имам. Всеки човек има страх от нещо – моите са от тъмнина и височина.

- Кое е най-грозното нещо, което си чула за себе си?
- Нещата, които съм чувала за мен, са страшно много. Има и толкова грозни, за които не искам да се сещам дори. Не обръщам внимание на тези неща, защото те не са факторът, който ме води в живота.

Интервю на Костадин КОСТОВ