Може би защото се усеща, че са последните дни на парламента. Днес специално проблемът се създаде, че на председателски съвет бе решено  една от точките да е нашето предложение за преизчисляване на пенсиите. Мина на първо четене, след което, както е досегашната практика, би следвало да мине и на второ четене, когато няма предложения за промени. Госпожа Нинова предложи то да се гласува, за да остане този парламент с едно положително решение. 

Така коментира страстите в парламента от последните часове Ирена Анастасова, заместник-председател на БСП в ефира на БНТ. 

"Против второ четене бяха всички останали, без БСП и "Мутри вън!". Те направиха скандала, защото няма друго обяснение. Просто те са гласували лицемерно на първо гласуване, с ясното съзнание, че този парламент има още един работен ден и няма как законът да мине на второ четене", каза още тя. 

По думите ѝ, БСП е последователна и винаги внася 6 законопроекта в началото на всяко едно народно събрание, един от които е за преизчисляването на пенсиите. 

"Няма как да ни пришият към ГЕРБ и ДПС, особено след днешното гласуване. Нито един закон от внесените, нито една от другите парламентарни групи не внесе и един социален закон. Това са нашите приоритети - грижата за хората и пенсионерите", каза още тя. 

"Не искаме властта на всяка една цена, нали никой не живееше с илюзията. Новите партии заявиха, че няма да подкрепят партиите на статуквото. Как в тази ситуация да направим кабинет. Щеше да е протакане , мотаене, щяхме да бъдем обвинени, че печелим време, незнайно за какво. Ние смятаме, че колкото по бързо върнем мандата, толкова по бързо ще има служебно правителство, което да направи ревизия на управлението", обясни Анастасова решението на БСП бързо да върне мандата за съставянето на правителство на президента Радев. 

При това тя отрече да има скрита договорка с държания глава. 

"Мисля, че скоро ще се види, че в служебния кабинет има не само хора, свързани с БСП, но и хора от други партии. Знам само това, което изтече в медиите. Не знаем кои ще са нашите хора. Днес разговорът беше такъв, че имената трябва да минат през заседание на националния съвет", уточни тя. 

"Издигнали сме кандидатурата на Радев, подкрепяме го и за втори мандат. Не виждам какво лошо може да донесе едно такова обвързване. Той търси експерти, тези експерти ще работят два месеца. Ако може да свършат добра работа, ще е най-добре", добави Анастасова. 

Говорейки за предстоящия извънреден вот, тя каза: "Мисля, че приетите промени в ИК е гарантират честността на вота. Мисля, че ЦИК ще се справи със задачата. Единствено се притесняваме за доставката на машините в секциите в чужбина. ЦИК ще бъде доста бързо конституирана. В един и същ ден ще има служебно правителство и ЦИК".

Край на консултациите за ЦИК, Радев обясни избора на точната дата за новия вот

Шефката на парламентарната група на БСП коментира и избора на членовете на самата ЦИК. 

"Не считаме, че третата политическа сила трябва да излъчи председател. Затова предложихме само заместник-председател. Защо втората не излъчи? Тиражираше се едно име, но ИТН не излъчи председател - защо? Ние имаме притеснения. Тази партия, която е втора по големина в парламента, хората гласуваха за нея, след заявки, че трябва да има честни и прозрачни избори. Най-логиочногто е ИТН да оглави ЦИК. Ние мислихме, че така ще се случи", каза тя. 


Тази ЦИК ще е по-добра, защито сме били свидтеели в годините как много наши сигнали до ЦИК не се разглеждаха, или се решаваха съвсем половинчатъо, или се отлагаха вув врете0о. В тази цик иамше мнозинство ГЕРБ. 

Не мисял,ч е новите избори ще са проблем за БСП. Мисля, че ще увеличим нашия резултат. Най-малкото сега по-възастните ни избиратели ще отидат на избори и ще гласуват с машини.