14 пациентски организации, които влизат в Конфедерация “Защита на здравето”, внесоха жалба при омбудсмана на Република България Гиньо Ганев. Те молят общественият защитник да настоява за промени в бюджета на НЗОК за 2009 г.
Проектозаконът за новия бюджет предвижда 400 млн. лв. от събраните здравноосигурителни вноски да отидат като резерв в БНБ, съобщава "Стандарт".
Ако бъде приет този закон, от 2009 г. българите ще плащат по-високи здравноосигурителни вноски, но парите няма да бъдат използвани за подобряване на достъпа на гражданите до медицинско обслужване, се казва още в жалбата.

Според пациентските организации е обществено неприемливо големият излишък да се оправдава с наличието на финансова криза и необходимостта от гарантиране на финансовата стабилност на здравноосигурителната система. Финансовата криза е много по-силен аргумент за пациентите и гражданите, отколкото за институциите, тъй като при очакваното намаляване на доходите на българските граждани ще бъде все по-трудно те да заплащат медицински услуги и лекарства.
Срокът за внасяне на промени в законопроекта на бюджета за НЗОК за 2009 г. изтича в понеделник в 17,30 ч. /БЛИЦ