В момента текат проверки на Българска агенция по безопасност на храните в цялата страна. Една от тях, изненадващо и без предупреждение, се случва наскоро, в супермаркет в Благоевград, предава bTV.

Проверява се всичко - от плодовете и зеленчуците, при които се следи за качество и страна на произход, през пакетирани храни, млечни продукти и месо. Успоредно с проверяващите д-р Калина Милушева избира произволно продукти в потребителска кошница, за които ще изискват допълнителна информация и документи  за етикетиране на български език, страна на произход и качество.

При всяка проверка едното нещо, което се извършва в обектите, е проследимост, за да сме сигурни, да гарантираме на потребителя, че продуктът, който достига до трапезата му, е безопасен”, каза началникът на отдел “Контрол на храните” в Благоевград д-р Калина Милушева.

Особено внимание проверяващите обръщат на витрината с охладените меса в търговския обект, като експертите съветват клиентите, когато пазаруват, да изискват информация за месото, което купуват, за годността, както и за произхода му. Служителите в магазините са задължени да предоставят тази информация. 

"В момента на извършване на проверката в обекта не установяваме нарушения. Пилешките продукти, червеното месо и субпродуктите са с етикети, с необходимата информация, придружени с документи, етикетирани са в срок на годност и реализация”, добави д-р Георги Томов. Д-р Антоанета Кирова проверява витрината с млечните продукти, които се оразмеряват на място. Обръща се внимание на това, дали има продукти с повишено водно съдържание или имитиращи продукти.

"Произволно избрахме един вид сирене, чийто етикет да проследим, от което е видно, че продуктът е в срок на годност, с необходимата маркировка на етикета, даваща пълна информация за съдържанието на млечния продукт, и че той е сирене. Правилно са обозначени, в момента няма продукт с повишено водно съдържание или имитиращи продукти”, каза д-р Антоанета Кирова.

На топлата витрина в обекта се предлагат кюфтета и пилета, изпечени на грил. При тях проверяващите следят за нивото на термичната обработка. С контролен, калибриран термометър се проверява, дали е достигната достатъчна температура в центъра на продукта.

“На кюфтето, което е извадено сега, температурата е 79 градуса, при норма 74, което означава, че в норми е постигната термичната обработка. На едно от целите пилета, също измерихме контролно температурата, термометърът отчете 76 градуса, което е в норма”, каза инж. Ана Кацунова. 

Проверяващите приключват проверката, след като са видели и всички документи, изискани от управителя на обекта. В хода на проверката, проверяващите забелязват теч на една от колоните в магазина и корозия на един от рафтовете.

“Това, което открихме като нарушение, не касае пряко храните, но ще бъде издадено предписание, да се отстранени. Относно продукцията нямаме забележки”, заяви д-р Калина Милушева.

От Агенцията заявиха, че с наближаването на Великден проверките ще зачестят, като фокусът ще бъде особено върху нелегалното клане във фермите, за да се гарантира, че месото, което ще достигне до потребителите ще отговаря на изискванията.

При установени нарушения ще бъдат налагани санкции.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук