Главният прокурор Иван Гешев отново демонстрира чувство за хумор в комуникацията си с правосъдния министър Надежда Йорданова по повод искането й за неговото отстраняване. Обсъждането по същество по темата трябваше да се състои в рамките на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), но бе отложено. Причината – дело, което Йорданова води пред Върховния административен съд (ВАС).

Размяна на реплики все пак имаше, а главният прокурор демонстрираше ирония към правосъдния министър. С поведението си Йорданова отново показа, че не е добре подготвена за участие в подобна сериозна юридическа процедура и че уменията й за дебатиране се изчерпват до повтарянето на 2-3 политически опорки, които на всичкото отгоре започват да се повтарят.

„Надявам се да обсъдим всички основания, внесени във ВСС, за да стане ясно на българските  гражданите, че те са смешни. Готов съм да дам логични, свързани и аргументирани отговори на всички въпроси. Както стана ясно, вече беше извършена проверка за достоверността на дипломата ми. имам спомени и от детската градина, но не мога да гарантирам, че са много ясни. Надявам се да не се прави разследване и за периодите около раждането ми, за да се докаже дали съм нарушил принципите за етично поведение на българските магистрати, докато съм бил в детската градина“, пошегува се Гешев с Йорданова.

Правосъдният министър не успя да влезе във ведрия тон на главния прокурор и като че ли не разбираше шегите на обвинител №1. 

Гешев подчерта, че е напълно готов за дебат с Йорданова, който да се излъчи публично по националната телевизия и най-важното – да бъде в рамките на институционалния формат, който процедурата предполага. Главният прокурор отбеляза и, че е несериозно правосъдният министър на страната да не казва и дума в рамките на самите заседания на ВСС, да отказва професионален разговор с него, докато иска отстраняването му, а в същото време да не слиза от телевизионния екран, където рецитира предварително заучени опорки.

„Нашата работа не е да обикаляме телевизиите и да говорим неверни твърдения, да не кажа лъжи, относно интегритета на членовете на ВСС. Ние дължим отговор и мястото и форматът за това е именно ВСС, а не телевизионните студия. Ние, за разлика от политиците, нямаме право да говорим неистини и е нормално на тези неистини да бъде отговорено в този формат. Ние работим, имаме служебни ангажименти, нямаме време да обикаляме телевизиите. Не можем да насмогнем на всички неистини на всички политици. Това, което се случва е обидно за българските прокурори и българските съдии“, каза още Гешев, този път без ирония.

Обвинител №1 за пореден път подчерта и, че съдебната власт, в лицето на съда и прокуратурата, в момента са единствените стабилни структури в държавата, особено на фона на хаоса, който цари във всички сектори и невъзможността на управляващите да го овладеят.

“Целта на атаките срещу мен е прокуратурата да бъде овладяна. Цената ще бъде платена от българските граждани. Проблемът на българската съдебна власт не е главният прокурор и българската прокуратура, а политиците. Това показва и историята“, посочи Иван Гешев.

В крайна сметка дебатът по съществото на искането за отстраняването на Гешев бе отложено. Причината – Йорданова обжалва пред ВАС отказа на ВСС да включи в обсъждането част от основанията й за свалянето му от поста. Преди дни тричленен състав на ВАС реши, че ВСС правилно е отказал да разгледа твърдения на Йорданова, които се отнасят за период преди Гешев да е бил главен прокурор.

Тя обаче има право да обжалва пред петчленен състав това решение, което несъмнено ще се случи, а по тази причина и разглеждането на отстраняването му ще се забави с поне още месец или два. Затова кадровиците отложиха процедурата докато съдът се произнесе с окончателно определение.