Благодаря на колегите си от специализираната прокуратура, които в последните години направиха много за България и българските граждани. Направиха толкова, колкото не е правено след 1989 г. Това заяви на брифинг за последиците от закриването на органите на специализираното правосъдие главният прокурор Иван Гешев.

„Това са факти“, изтъкна той.

„Тези институции бяха създадени по инициатива на европейските ни партньори, но ние в България очаквахме, че те няма да заработят. Бяха направени пред европейските ни партньори, за да се отчетем че нещо правим“, посочи той.

"Въпреки всичко което се случва тези структури продължават да работят и да получават благодарности. Колегите постигнаха тези резултати при напрежение и лишения", обясни обвинител номер едно. 

"Тези структури, за които се очакваше, че няма да работят, заработиха. И затова бяха закрити", изтъкна Гешев. "Никой не очакваше, че ще са толкова ефективни", допълни той. 

"Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с много голям финансов ресурс и много хора от обществения живот. Бяха закрити, защото вършеха своята работа.  Каквото и да говорят българските политици, получаваме благодарности, спецпрокурорите работиха при много затруднения, каза още Гешев.

„На базата на опита си и на база информацията, с която разполагам, предвиждам, че резултатът от закриването ще има последиците на амнистия за голяма част от около 800 досъдебни производства, които са висящи, вероятно и за неприключите съдебни процеси. Законът за съдебната власт е политически документ, той не решава въпроси и не е направен разумно. Направен е неграмотно за 2 седмици. Затова ще има последици. Амнистия за много сериозни лица, заподозрени в извършени престъпления“, коментира Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!