Висшият съдебен съвет изслушва кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Процедурата е съпътствана от протести за и против кандидатурата, които блокираха столицата, предава БНТ.


В началото на заседанието беше подаден сигнал за бомба в сградата на Съвета, но участниците в заседанието решиха да продължат да работят. Гешев представи концепцията си и отговори на въпроси на неправителствените организации.

Иван Гешев отговори на повече от 100 въпроса, зададени от НПО-та.

Гешев коментира ареста на Иванчева

Той подчерта, че думите му за разделението на властите са били извадени от контекста с цел спекулации и очерняне на неговата кандидатура, като подчерта, че според него разделението на властите трябва да се спазва такова, каквото е регламентирано в българската Конституция, но в същото време властите трябва да си взаимодействат, както повеляват законите от една страна, от друга страна трябва и взаимно да се контролират, така както казва Конституцията.

Иван Гешев отбеляза още, че между прокуратурата, съда и адвокатурата трябва да има нормални колегиални и професионални отношения в рамките на закона.

"Не смятам, и в практиката си като прокурор, не съм протестирал оправдателни присъди. Имам такива случаи, когато съм бил съгласен с оценката, направена от съда.

Аз уважавам съда като институция и в коментарите си, поне сега не мога да си спомня, но няма поне един случай, при който, докато съм бил административен ръководител в Специализираната прокуратура, а мисля и като заместник на главния прокурор, да съм коментирал съда, съдии и да съм атакувал независимостта на съда", каза Гешев.

Иван Гешев отговори на въпроси по досъдебни производства, които той е наблюдавал. Част от тях бяха свързани с разследването на фалита на КТБ.

Иван Гешев за делото КТБ: Щетата е в размер, който до момента не се е срещал в съдебната практика

Гешев обясни, че върху разследващия екип от следователи и прокурори по това дело е имало огромен външен натиск. Беше попитан, чрез председателстващия заседанието от НПО, дали по това дело трябва да бъде разпитан и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Гешев беше категоричен, че наблюдаващите прокурори, по което и да е дело, трябва да взимат решенията си кой и като какъв да бъде разпитван абсолютно самостоятелно според закона и събраните доказателства.

"Не смятам и не съм позволявал като прокурор, както и зам. - главен прокурор, ако бъда избран и като главен прокурор, някой друг извън наблюдаващия прокурор и извън прокуратурата да посочва кой трябва да бъде обвиняем в какво качество, за какво и т.н, независимо дали е депутатът Делян Славчев Пеевски или е бизнесменът Прокопиев или е някой друг бизнесмен", каза Гешев.