„Лошото управление на Община Пазарджик се е отразило и на икономиката. Определени фирми - 3-4 на брой, са облагодетелствани. Любима дума на Тодор Попов е „иновация“, ама тя трябва е в кавички. Защото се продава собственост на общината, инвеститорът не изпълнява задълженията си, а общината не си търси неустойките – такъв е примерът с фотоволтаиците.

Пазарджишка община на 8-мо място по големина в страната, а е на 21-во място по икономическо развитие. Чия е вината?! Виновно е лошото управление, което не се справя да осигури добра среда за инвестиции и развитие на бизнеса“, заяви кандидат-кметът на ГЕРБ и водач на листата инж. Иван Панайотов. Заедно с областния председател на ГЕРБ Найден Шопов и Димитър Хаджимитров, заместник-председател на СРС „Подкрепа“-Пазарджик те представиха Програмата на ГЕРБ за управление на Община Пазарджик в частта „Икономика“.

Тя предвижда на първо място да се започне с финансов одит, анализ на разходите и оздравителен план. В Интегрирания план за икономическо развитие Панайотов фиксира 7 приоритета: разработване на проекти за промишлената зона, тъй като без инфраструктура –ток ,вода ,канализация, газ - няма как да се привличат инвеститори, на второ място – Западния околовръстен път, трето – изграждане на локални платна по пътя за Пловдив и към магистралата, на четвърто място – рекламиране на община Пазарджик, на пето – развитие на селските райони, още повече предстои да бъдат отпуснати евросредства за това, на шесто – сътрудничество между бизнеса и учебните заведения чрез т.нар. дуално обучение и на последно, седмо място – изграждане на втора стокова борса, тъй като борсата в Огняново е вече частна и съществува монопол, който трябва да бъде разбит.

Областният координатор на ГЕРБ и кандидат за общински съветник Найден Шопов обясни защо „Костал“ са избрали Пазарджик. На първо място съдействие е оказал президента Плевнелиев и на второ защото бившата площадка на „Металик“ е на здрава бетонова основа, която позволява прецизна работа на машините без отклонения. „Костал“ е тук, защото технологично отговаряме на изискванията им, а не по инициатива на общината, посочи още Найден Шопов.

Според него за Пазарджик са подходящи по-малки предприятия от порядъка на до 100 работни места за хора с различни специалности. Той е получил уверението на кмета на Пловдив, че всички проекти, които не се реализират там, ще бъдат насочвани към Пазарджик.За неспазването на колективните трудови договори от страна на Община Пазарджик говори Димитър Хаджидимитров. Като примери той посочи Центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания, където всички социални работници и медицински персонал са на трисменен работен режим до януари т.г. и са получавали по 0,80 лв./час за нощен труд , при подписан 1 лв. в Колективния трудов договор с общината.

Не са получавали и полагащите им се купони за храна. По отношение на заплащане на извънреден труд и средства за облекло нарушения има и в детската градина в Гравиница и в с. Юнаците, както и в училището в Паталеница. Много нарушения на колективния трудов договор е имало и при вече бившия директор на ПМГ „К. Величков“ в Пазарджик, които бяха посочени като примери за лошо управление в сектор „Образование“.

Рецептата за добро управление, по думите на Иван Панайотов е: спазване на правилата, ползването на експертиза и стратегическа визия – „с това ще се увеличи конкуренцията, а от там ще се повишат и заплатите“, каза още Иван Панайотов. Според него постижима цел е трикратно увеличаване на държавното и европейско финансиране.