Във варненския екарисаж започва унищожаването на месните продукти, съдържащи с ирландско свинско от партидата, която беше поставена под възбрана заради съдържание на диоксин, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба. Анализите на проби от произведените у нас 78 600 консерви и 15 263 кг трайни и малотрайни колбаси, направени в лаборатория в Холандия, са показали неколкократно завишени нива на диоксин.
На 11 декември 2008 г. постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните в Брюксел реши да бъдат взимани проби от готовата продукция, в чийто състав има повече от 20% ирландско свинско месо.
Комитетът взе решение суровото свинско, произведено в Ирландия след 1 септември, да бъде унищожено във всички страни от ЕС.
Във Варна вече бяха изгорени 61 456 кг сурово ирландско свинско. Според инструкциите на ветеринарите остатъчното брашно отива в циментовия завод в Златна Панега за допълнително високотермално изгаряне. /БЛИЦ