Търговията със забранени за лов птици се е превърнала в индустрия с 10 милиона евро годишна печалба, съобщава италианската информационна агенция АСКА. Данните са от доклад на международната организация за мониторинг на търговията с диви животински видове ТРАФИК.
Италиански съд е установил, че две туристически агенции са участвали в контрабандата на повече от 2 милиона диви птици, убити в Сърбия през последните шест години. По време на операцията "Балкански птици" италианската горска полиция е заловила ТИР с 12 тона замразени птици. Товарът е включвал 120 700 екземпляра, принадлежащи към 83 различни вида, от които 68 забранени за лов и 33 обявени за рядкост.

Напоследък епицентърът на незаконния лов се е преместил от Унгария към България, Сърбия и Черна гора, но включва също Босна и Херцеговина, Македония, Албания и Хърватия. Главните транзитни страни за Словения, Хърватия и Унгария, откъдето се осъществява износът на птици за Италия и Малта.

Там те се предлагат като деликатес в ресторантите. В по-голямата си част пернатите видове са ловувани със забранени средства и са пойни птици, защитени по силата на международни договори, на европейското законодателство и особено на Директивата на ЕС за закрила на птиците. /БЛИЦ