Никотиновите торбички продължават да бъдат новата опасна мода при подрастващите. Това е причината Министерството на здравеопазването (МЗ)  Министерството на вътрешните работи (МВР) да създадат работна група, която ще прави промени в наредбата за Закона за закрила на детето.

Въпреки че са забранени за продажба на лица под 18 години се оказва, че достъпът за тийнейджърите у нас е много лесен.

Мария Магдалена не е опитвала от никотиновите торбички, но споделя, че връстниците най-често ги взимат, за да се забавляват или предизвикват. По-често това се случва извън училище.

"Всичко тръгва от някой. Някой казва, хайде да пробваме, това е ново, не е вредно, ако искаш да пробваме, може да е хубаво и като пробва му харесва. По този начин привикват много хора и така се пристрастяват към тези вещества", споделя Мария Магдалена пред БНТ.

"Те предозират, виждал съм на спирка, че припадат, как се получава пяна около устата, но за съжаление снус не е от толкова модерните, тъй като вече може би има нещо ново, което дори не го знаем", заяви Марио Гергинов, заместник-директор на 140 СУ "Иван Богоров".

Никотиновите торбички водят до същата зависимост, каквато и цигарите. Въздействието им върху организма зависи от това колко дълго пакетчето ще остане в устата.

"Винаги на по-малка възраст проблемите са много по-сериозни с дрогите, защото мозъкът все още се формира, той приключва да се формира към 20-25-ата година. Всичко странично, където вкарваш, влияе на начина, по който нервните клетки образуват връзки и се разпознават", коментира д-р Юлиян Караджов, НПО.

Най-лесен достъп до изделието тийнейджърите имат в търговските обекти. За да поръчаш от сайт не е достатъчно само да отбележиш, че имаш навършени 18 години, тъй като при получаване на пратката се изисква лична карта. Снус и никотиновите торбички са два различни продукта, обясняват търговци.

"Снусът представлява тютюн в пакетче, който е забранен за продажба в целия Европейски съюз с изключение на Швеция. Никотиновите палчета не съдържат никакъв тютюн, те съдържат само никотин без катран, като единствената разлика е, че той е овкусен", заяви Дилян Крумов, собственик на компания за никотинови торбички.

Заради все по-голямата популярност на никотиновите торбички при подрастващите работна група ще изготви законодателни промени в наредбата за Закона за закрила на детето.

"Много сериозна работна група направихме съвместно с Министерството на вътрешните работи. Водещ по темата е МВР и по повод на другите наркотични вещества. Тези решения се надявам в 15-дневен срок да бъдат взети", каза още Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Целта на промените е да се ограничи продажбата на такива продукти на лица под 18 години.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук