От 65 хиляди служители на хартия в МВР на практика са останали 50 хиляди. Полицаите масово напускат, няма кадрова политика във ведомството. това е една от причините да протестираме, обясниха представители на новосформирания полицейски синдикат пред Нова тв в разговор за хода на преговорите с ръководството на МВР.
Проблемът е в липсата на кадърни специалисти, каза Георги Илиев, експерт криминалист в Трето РПУ в столицата. Нормално е като дойдат нови служители, по-старите да ги учат. А при нас стари не останаха, аз  - с 6 години стаж, съм един от най-старите, посочи криминалистът.
Илиев каза, че си харесва работата и не би я сменил с друга, същото потвърди и Иван Савов, оперативен работник от СДВР. Но и двамата не са изненадани от големия отлив в системата. "Няма човек, който да е напуснал, и да не е успял навън", посочи Илиев. В същото време служителите сами си набавят техника, дори кламерите си купуват.
В развитите страни полицаите не са богати, но живеят нормално. Ако и у нас има нормална материално-техническа база и  финансова осигуреност за работещите, полицаите няма да напускат системата, убедени са специалистите. Едно от исканията им е за промяна в закона, с която да бъдат завишени наказанията за посегателство срещу представителите на реда. "Не боже да нападнеш полицай и санкцията за това да е 50 лева", е примерът, който дават от синдиката. /БЛИЦ