Върху качеството на съня влияе начинът на живот и нивото ни на стрес, но до голяма степен въздействие оказват хранителните продукти, които приемаме преди лягане. След серия изследвания специалисти от Нова Зеландия съставиха свой списък с храни, които са способни да ви дарят със здрав сън, пише noviteroditeli.bg.

При съставянето на своите препоръки за продукти, борещи се с безсънието, учените се водили и от това те да не бъдат калорични. Затова ще може да ги хапвате дори и късно вечер, а при нужда – и нощем.


Тези 9 неща са във всеки дом, а носят голямо нещастие, отървете се от тях

Мазни видове риба, сред които сьомга, пангасиус и др.
Мазнините, които се съдържат в тях, обезпечават допълнителното снабдяване на организма с мелатонин, който е непосредствено свързан с качеството на съня.

Кисело мляко
Продуктът трябва да бъде натурален и пълномаслен. Високото съдържание на магнезий и калций в него намалява нервното напрежение, което помага за добрия сън.

Избавете се от токсините в черния дроб с тази лесна и вкусна рецепта

Спанак
Още един незаменим продукт за страдащите от безсъние. Може да го хапвате суров или като супа непосредствено преди лягане. Той съдържа много желязо, което има релаксиращ ефект върху ставите. Така болката в тях ще се облекчи и ще спите по-спокойно.

Бобови
Грахът, фасулът, лещата и други бобови съдържат голямо количество витамини от група В. Това е обяснението за успокояващия им ефект. Трябва да се отбележи, че те не са препоръчителни за всеки, тъй като предизвикват повишено отделяне на газове.